Επίθεση σε τραμ στην Ουτρέχτη

Επίθεση σε τραμ στην Ουτρέχτη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΤΡΕΧΤΗ. Σε ύψιστο συναγερμό τέθηκε χθες η Ουτρέχτη, μετά τη δολοφονία τριών επιβατών τραμ από 37χρονο τουρκικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη οκτώ ώρες αργότερα. Οι Αρχές δήλωσαν ότι το κίνητρο της πολλαπλής δολοφονίας δεν έχει διευκρινιστεί, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ερευνά αν τα κίνητρα του δράστη ήταν προσωπικά ή αν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Επιβάτης του τραμ, στο εσωτερικό του οποίου εισέβαλε ο ένοπλος, είπε στην ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad ότι ο 37χρονος πυροβόλησε μια γυναίκα και όσους έσπευσαν να τη βοηθήσουν. Το συμβάν συνέβη στην πλατεία 24ης Οκτωβρίου, στην κατοικούμενη από μεγάλο αριθμό μεταναστών συνοικία Καναλέιλαντ. Η γυναίκα και άλλοι δύο επιβάτες υπέκυψαν, ενώ τρεις άλλοι τραυματίσθηκαν σοβαρά και δύο ελαφρά.

Με ιστορικό

Δράστης είναι ο 37χρονος Γκοκμέν Τανίς, γεννηθείς στην Τουρκία, με ιστορικό ποινικών υποθέσεων. Συγγενείς του στην Τουρκία, που μίλησαν στο πρακτορείο Anadolu, είπαν ότι το θύμα ήταν μέλος της οικογένειας του Τανίς και ότι η δολοφονία έγινε για οικογενειακούς λόγους.

Παράλληλα όμως, Τούρκος επιχειρηματίας που κατοικεί στην Ολλανδία είπε στην τουρκική υπηρεσία του BBC, τηρώντας την ανωνυμία του, ότι ο Τανίς στο παρελθόν είχε συλληφθεί ως ύποπτος για σχέσεις με το ISIS. Σε κάθε περίπτωση, η φυγή ενός οπλισμένου δολοφόνου πυροδότησε μεγάλη ανησυχία στη γραφική ολλανδική πόλη. Φωτογραφίες που ανέβασαν κάτοικοι της πόλης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έρημους πλακόστρωτους δρόμους δίπλα στα ονομαστά κανάλια.

Ο συναγερμός κάλυψε όλη την επαρχία της Ουτρέχτης, όπου δημόσια κτίρια, σχολεία και θέατρα έκλεισαν τις πόρτες τους. Δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές ακυρώθηκαν, ενώ η αστυνομική δύναμη ακολουθούσε τα ίχνη του φυγά με τη βοήθεια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας DSI.

«Είναι τρομακτικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο τόσο κοντά μας», είπε ο Ομάρ Ραχού, του οποίου οι γονείς ζουν σε δρόμο που αποκλείστηκε από την αστυνομία. «Αυτά τα πράγματα συνήθως συμβαίνουν μακριά, αλλά τώρα έγινε δίπλα μας. Φρικτό». Ο πατέρας του δράστη, Μεχμέτ Τανίς, που ζει στην κεντρική Τουρκία και δεν έχει μιλήσει με τον γιο του τα τελευταία 11 χρόνια, δήλωσε ότι «αν είναι ένοχος, πρέπει να τιμωρηθεί».

Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, στις οποίες ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός ενδέχεται να χάσει την πλειοψηφία της Γερουσίας, οι τηλεοπτικοί δέκτες γέμισαν εικόνες από επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Ρούτε έχει πλειοψηφία μιας έδρας στη Γερουσία, ενώ οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν απώλεια 10 εδρών, με μεγάλο κερδισμένο το κόμμα των Πρασίνων.

«Δεν στέκομαι μπροστά σας ως μέλος του Φιλελεύθερου Κόμματος», είπε χθες ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του. «Το αν η εκστρατεία θα συνεχιστεί θα το αποφασίσει το κόμμα». Οι εκλογές πάντως θα διεξαχθούν αύριο κανονικά, ενώ σήμερα οι σημαίες στη χώρα θα κυματίζουν μεσίστιες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή