Max 8: τι έδειξαν τα μαύρα κουτιά

Max 8: τι έδειξαν τα μαύρα κουτιά

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες πιέσεις ασκούνται κατά της μεγαλύτερης αεροπορικής βιομηχανίας του κόσμου, της Βοeing, καθώς η Αιθιοπία υπέδειξε ότι υπάρχουν αναλογίες ανάμεσα στο τραγικό δυστύχημα των Αιθιοπικών Αερογραμμών και σε αυτό που έλαβε χώρα στην Ινδονησία μερικούς μήνες νωρίτερα με τον ίδιο τύπο αεροσκάφους. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ασφάλεια του λογισμικού που έχει τοποθετήσει η Boeing στα αεροσκάφη τύπου 737 Μax.

Το τραγικό συμβάν με το αεροσκάφος των Ethiopian Airlines στις 10 Μαρτίου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 157 ανθρώπων και προκάλεσε την καθήλωση του παγκόσμιου στόλου των αεροσκαφών τύπου Μax στο έδαφος. Οι Αιθιοπικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η αρχική ανάλυση των μαύρων κουτιών του μοιραίου αεροσκάφους έχει «σαφείς ομοιότητες» με τη συντριβή του αεροσκάφους της Lion Αir, που απογειώθηκε από την Τζακάρτα τον Οκτώβριο και συνετρίβη σπέρνοντας τον θάνατο σε 189 άτομα. Και τα δύο αεροσκάφη, τα οποία συνετρίβησαν λίγη ώρα μετά την απογείωση και αφού οι κυβερνήτες είχαν αναφέρει προβλήματα με το σύστημα ελέγχου της πτήσης, ήταν τύπου Μax 8. Yπό έλεγχο βρίσκεται το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα του αεροσκάφους που οδηγεί τη μύτη του σκάφους χαμηλότερα προκειμένου να αποτρέψει την παύση της λειτουργίας των κινητήρων.

Πολιτικοί φορείς, όπως εξάλλου και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας πτήσεων, διερωτώνται πόσο προσεκτικά έλεγξαν οι ρυθμιστικοί φορείς το συγκεκριμένο σύστημα και πόσο καλά εκπαιδεύτηκαν οι πιλότοι από όλο τον κόσμο στη διαχείρισή του όταν οι αεροπορικές εταιρείες παρέλαβαν τα καινούργια αεροπλάνα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Μεταφορών της Αιθιοπίας, Μουσέ Γιχεγίς, δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τα μαύρα κουτιά, από τους ειδικούς εμπειρογνώμονες στο Παρίσι, υποδεικνύουν αναλογίες μεταξύ των δύο θανατηφόρων συμβάντων, κάτι που αποδέχθηκαν και εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ.

Ο διατελών χρέη γενικού επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Ντάνιελ Ελγουέλ, την περασμένη εβδομάδα αναγνώρισε ότι από την αρχική επιθεώρηση των δεδομένων πτήσης προκύπτει ότι «οι δύο μοιραίες πτήσεις είχαν μεγάλες ομοιότητες». Η Boeing, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι τα αεροσκάφη τύπου Μax είναι ασφαλή και ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει αναβαθμίσεις του λογισμικού στο εγγύς μέλλον.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Boeing σταμάτησε τις παραδόσεις του συγκεκριμένου μοντέλου αεροσκάφους, το οποίο διαθέτει τις μεγαλύτερες πωλήσεις αλλά σήμερα βρίσκεται υπό εξονυχιστικό έλεγχο. Μέχρι την ημέρα συντριβής του αεροσκάφους των Αιθιοπικών Αερογραμμών πετούσαν περισσότερα από τριακόσια αεροσκάφη τύπου Μax, ενώ οι παραγγελίες για αεροπλάνα αυτού του τύπου φτάνουν τις 5.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή