Διαστημική «βόμβα» στη Θάλασσα Μπέρινγκ

Διαστημική «βόμβα» στη Θάλασσα Μπέρινγκ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκρηξη ενός μετεωρίτη πάνω από τη Θάλασσα Μπέρινγκ, στα τέλη της περασμένης χρονιάς, απελευθέρωσε δεκαπλάσια ενέργεια από ό,τι η ατομική βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα, όπως αποκάλυψαν οι επιστήμονες. Η πύρινη μπάλα «έσκισε» τον ουρανό πάνω από τη χερσόνησο Καμτσάτκα στις 18 Δεκεμβρίου, απελευθερώνοντας ενέργεια ίση με 173 κιλοτόνους ΤΝΤ. Επρόκειτο για την ισχυρότερη έκρηξη έπειτα από αυτή ενός άλλου μετεωρίτη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, πριν από έξι χρόνια, ενώ ταυτόχρονα είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη των τελευταίων τριάντα ετών. Εν αντιθέσει με τον μετεωρίτη του Τσελιαμπίνσκ, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε από κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, κινητά τηλέφωνα και φωτογραφικές μηχανές σε αυτοκίνητα, η διαστημική άφιξη του Δεκεμβρίου δεν καταγράφηκε καθώς συνέβη σε τόσο απόμακρη περιοχή.

Η NASA έλαβε πληροφορίες για την έκρηξη από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, καθώς οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι ανίχνευσαν ορατό και υπέρυθρο φως από την πύρινη μπάλα τον Δεκέμβριο. Ο Λίντλεϊ Τζόνσον, ειδικός πλανητικής άμυνας της ΝASA, δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ότι εκρήξεις αυτής της ισχύος αναμένονται περίπου δύο ή τρεις φορές κάθε αιώνα. Η ανάλυση της διαστημικής υπηρεσίας υποδεικνύει ότι ο μετεωρίτης, ο οποίος πρέπει να είχε πλάτος μερικών μέτρων, εισήχθη στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 115.000 χιλιομέτρων ανά ώρα και εξερράγη σε υψόμετρο 25.000 από την επιφάνεια της Γης. Η έκρηξη απελευθέρωσε περίπου το 40% της ενέργειας της έκρηξης του μετεωρίτη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ, όπως τόνισε η Κέλι Φαστ, επικεφαλής των παρατηρήσεων της ΝASA για κοντινά στη Γη αντικείμενα, που μίλησε στο πεντηκοστό συνέδριο σεληνιακών και πλανητικών επιστημών που πραγματοποιήθηκε στο Χιούστον.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η έκρηξη, οι ερευνητές των μετεωριτών ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρείες να τους αναφέρουν κατά πόσον εντόπισαν την πύρινη σφαίρα, η οποία εξερράγη κοντά στους αεροδιαδρόμους που χρησιμοποιούν οι αερομεταφορείς κατά τις πτήσεις τους από Βόρεια Αμερική σε Ασία.

Η περίπτωση του μετεωρίτη στη Θάλασσα Μπέρινγκ αποτελεί μία ακόμη υπόμνηση πως παρά τις προσπάθειες να αναγνωριστούν και να παρακολουθηθούν οι διαστημικοί βράχοι που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τη Γη, σημαντικού μεγέθους μετεωρίτες μπορεί να φτάσουν μέχρι την επιφάνεια της Γης χωρίς να ανιχνευθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή