ΚΟΣΜΟΣ

Συνεργασία ΗΠΑ – Βραζιλίας για τη Βενεζουέλα

synergasia-ipa-amp-8211-vrazilias-gia-ti-venezoyela-2305754

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την προθυμία της Βραζιλίας να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στο ζήτημα της Βενεζουέλας δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο. Ο Aμερικανός πρόεδρος είπε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά» ως προς τους χειρισμούς των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ απέναντι στη Βενεζουέλα μπορούν να γίνουν «πολύ σκληρότερες», ενώ, αναφερόμενος στα πρόσφατα μπλακ άουτ στο Καράκας, τόνισε: «Κάτι τρομερό συμβαίνει εκεί κάτω, πρέπει να βάλουμε τέρμα σε αυτή τη φοβερή κατάσταση».

Δεν είναι σαφές ποια μορφή θα πάρει η κοινή προσπάθεια ΗΠΑ – Βραζιλίας για αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα, πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών θα αναβαθμιστεί. «Οπως είπα στον πρόεδρο Μπολσονάρο, σκοπεύω να εντάξω τη Βραζιλία στην κατηγορία των μεγάλων μη νατοϊκών συμμάχων, ή ίσως και των νατοϊκών συμμάχων», είπε ο Τραμπ. «Θα πρέπει να μιλήσω με πολλούς ανθρώπους, αλλά ίσως να μπει στην κατηγορία των νατοϊκών συμμάχων, γιατί αυτό θα ενίσχυε την ασφάλεια και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας». Ο Τραμπ δήλωσε, επίσης, ότι θα υποστηρίξει την είσοδο της Βραζιλίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο Μπολσονάρο, από την πλευρά του, υιοθέτησε την αντιμεταναστευτικη πολιτική του Αμερικανού ομολόγου του. «Συμφωνούμε με την πρόταση του προέδρου Τραμπ για το τείχος», ανέφερε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος στο Fox News. «Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν σκοπεύουν να κάνουν το καλύτερο, ούτε να κάνουν κάτι καλό για τον αμερικανικό λαό», είπε. «Σε μεγάλο βαθμό, χρωστάμε τη δημοκρατία μας στο νότιο ημισφαίριο στις ΗΠΑ», προσέθεσε, αναβαπτίζοντας την πλούσια ιστορία πραξικοπημάτων με αμερικανική στήριξη σε ασκήσεις δημοκρατίας.