«Αρωμα φασισμού» στην ισραηλινή καμπάνια

«Αρωμα φασισμού» στην ισραηλινή καμπάνια

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ενα προεκλογικό βίντεο με πρωταγωνίστρια την Ισραηλινή ακροδεξιά υπουργό Δικαιοσύνης Αγελέτ Σακέντ μοιάζει με διαφήμιση αρώματος. Η καλλονή πολιτικός, όμως, στέλνει σαφές μήνυμα προς το εκλογικό σώμα, αφού έχει βαφτίσει το υποτιθέμενο άρωμα της καμπάνιας της «φασισμό». Καταγγέλλει με αυτόν τον τρόπο, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση στη χώρα, το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ, το οποίο θεωρεί ότι είναι υπερβολικά φιλελεύθερο και παρεμβατικό. Την ώρα που η ίδια κατεβαίνει μια σκάλα, με τα μαλλιά της να κυματίζουν σε αργή κίνηση, μια ηδυπαθής φωνή ακούγεται να λέει στα εβραϊκά «διάκριση εξουσιών» και «περιορισμός του ανώτατου δικαστηρίου».

Πολλοί από την Αριστερά πιστεύουν, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, ότι η ρητορική του κόμματός της Νέα Δεξιά και τα σχόλιά της για μεταρρύθμιση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι «πρωτοφασιστικά». «Εμένα μου μυρίζει δημοκρατία», λέει η ίδια στο φιλμάκι, κρατώντας το άρωμα του κόμματός της. Η αντίδραση στα σόσιαλ μίντια πάντως ήταν άμεση και οργισμένη. «Πρόκειται για μία από τις πιο περίεργες προεκλογικές διαφημίσεις. Σαν Βίκτορ Ορμπαν με αναβολικά», ανέφερε ο Μπάρακ Ραβίντ, διπλωματικός συντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού 13 TV, σε μια έμμεση αναφορά στις παρεμβάσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού στη Δικαιοσύνη.

Το κόμμα της πάντως, του οποίου ηγείται από κοινού με τον υπουργό Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ και συμμετέχει στην κυβέρνηση Νετανιάχου, χάνει διαρκώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να κερδίσει μόλις έξι από τις 120 έδρες της ισραηλινής Βουλής, της Κνεσέτ, στις εκλογές της 9ης Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την εβδομάδα το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ ακύρωσε την υποψηφιότητα του Μίχαελ Μπεν-Αρί, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Ισχύς, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τη γενική εισαγγελία της χώρας ότι υποκινεί τον ρατσισμό εναντίον των Αράβων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή