Το ΕΛΚ «τραβάει το αυτί» του Ορμπαν

Το ΕΛΚ «τραβάει το αυτί» του Ορμπαν

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με την αποπομπή του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) βρίσκεται ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, αλλά και το κόμμα του Fidesz, σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς θα συγκληθεί το πολιτικό συμβούλιο του Κόμματος για να πάρει τις τελικές αποφάσεις ενόψει των ευρωεκλογών. Σήμερα το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει το προεδρείο του ΕΛΚ και να αποφασίσει το ερώτημα το οποίο θα τεθεί στο πολιτικό συμβούλιο που θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες, θα τεθεί υπό προσωρινή απομάκρυνση το Fidesz, μέχρι και έξι μήνες από το ΕΛΚ, πράγμα που σημαίνει ότι θα παραμένει στην πολιτική οικογένεια του Κόμματος, αλλά δεν θα μπορεί να λαμβάνει μέρος σε αποφάσεις, καθώς το δικαίωμα ψήφου θα αφαιρεθεί προσωρινά. Αυτή η απόφαση είχε ληφθεί άλλη μία φορά, το 2000, όταν το Aυστριακό Λαϊκό Κόμμα ΟVP είχε συμμαχήσει τότε με το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας.  

Η δεύτερη επιλογή είναι να γίνει η οριστική αποπομπή του Fidesz, κάτι το οποίο είχε υπονοήσει ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Eυρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ πριν από δέκα ημέρες, εφόσον δεν τηρούσε ο Βίκτορ Ορμπαν τρεις βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον, να αποσυρθούν αμέσως οι αφίσες και οι ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Δεύτερον, να συνειδητοποιήσει το Fidesz ότι αυτή η εκστρατεία «έχει δημιουργήσει σημαντική ζημιά» και να ζητήσει συγγνώμη. Τρίτον, να ξεκαθαρίσουν οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του.

Ο κ. Ορμπαν προχώρησε στην απομάκρυνση των προσβλητικών αφισών και ζήτησε συγγνώμη με επιστολή του προς το ΕΛΚ για τη φράση που χρησιμοποίησε αναφερόμενος στους επικεφαλής του Κόμματος ως «χρήσιμους ηλιθίους», αλλά ζητώντας συγχώρεση και από τα 13 ευρωπαϊκά κόμματα –ανάμεσά τους και τη Ν.Δ.– που είχαν ζητήσει την αποπομπή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή