Μικρή αναβολή στο Brexit θα ζητήσει η Τερέζα Μέι – Τι απαντά ο Γιούνκερ

Μικρή αναβολή στο Brexit θα ζητήσει η Τερέζα Μέι – Τι απαντά ο Γιούνκερ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Bρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ζητήσει μια μικρή αναβολή του Brexit σε επιστολή της προς την ΕΕ σήμερα, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα BBC και Sky. Η αναβολή, σχεδόν τρία χρόνια μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξοδο από την ΕΕ, προκαλεί αβεβαιότητα ως προς την επίτευξη του διαζυγίου και οι επιλογές είναι η έξοδος με την συμφωνία της Μέι, μια μεγαλύτερη αναβολή, μια άτακτη έξοδος ή ένα ακόμη δημοψήφισμα.

Μόλις εννέα ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου, στις 29 Μαρτίου, που συμφωνήθηκε πριν από δύο χρόνια με βάση το Άρθρο 50, η Μέι πρόκειται να ζητήσει αναβολή γραπτώς από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αλλά η τελική διάρκεια της αναβολής δεν είναι σαφής με το πολιτικό κλίμα στο Λονδίνο να έχει βυθιστεί στο χάος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Μέι δεν θα ζητήσει μεγάλη αναβολή. Μη κατονομαζόμενη πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η Μέι μοιράζεται την απόγνωση των πολιτών για την «αποτυχία του κοινοβουλίου να λάβει μια απόφαση».

Εξηγώντας ότι η Μέι δεν θα ζητήσει μεγάλη αναβολή με την επιστολή της προς την ΕΕ, η πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ είπε: «Υπάρχει το σενάριο να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος στο κοινοβούλιο για να συμφωνήσει για τα επόμενα βήματα, αλλά ο λαός της χώρας περιμένει σχεδόν τρία χρόνια. Ο λαός αρέθηκε με την αποτυχία του κοινοβουλίου να λάβει απόφαση και η πρωθυπουργός συμμερίζεται την απόγνωσή του».

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έχει δηλώσει ότι η ΕΕ δεν θα συμφωνήσει σε αναβολή χωρίς ένα σαφές σχέδιο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου για το τι προτίθεται να πράξει στην περίπτωση αυτή.

Πάντως, σύμφωνα με τον βοηθό αρχισυντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Νόρμαν Σμιθ, η αναβολή δεν θα είναι πέραν του Ιουνίου. Η όποια καθυστέρηση θα πρέπει να συμφωνηθεί και από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ και η Μέι θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες για να συζητήσει για τις επιλογές που υπάρχουν με τους άλλους ηγέτες.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα κι ότι πιθανόν να χρειαστεί νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα. Συμπλήρωσε δε ότι η Ε.Ε. έχει κάνει πολλά για να εξυπηρετήσει τη Βρετανία και δεν μπορεί να κάνει άλλες υποχωρήσεις. «Δεν θα υπάρξουν επαναδιαπραγματεύσεις, νέες διαπραγματεύσεις ή επιπλέον εγγυήσεις σε όσες έχουν ήδη δοθεί» είπε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT