ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ για Brexit: Δυνατή μια μικρή παράταση αλλά υπό προϋπόθεσεις

Τουσκ για Brexit: Δυνατή μια μικρή παράταση αλλά υπό προϋπόθεσεις

Μια μικρή παράταση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι δυνατή υπό προϋπόθεσεις, ώστε να δοθεί η ευκαιρία έγκρισης της συμφωνίας αποχώρησης από βρετανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ. 

Ο Τουσκ διευκρίνισε ότι παραμένει ανοιχτό το ακριβές χρονικό διάστημα μιας παράτασης. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης για το Brexit που διαπραγματεύθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την Ε.Ε. δεν πρόκειται να ξανανοίξει. 

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έστειλε επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, παροτρύνοντας τους να υποστηρίξουν μία βραχυπρόθεσμη παράταση του Brexit, ενόψει και του διήμερου συνεδρίου των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τα επόμενα βήματα της Ε.Ε. για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση.

«Η διάρκεια της παράτασης παραμένει ανοικτή» γράφει ο Τούσκ στην επιστολή του, προσθέτοντας πώς «η πρόταση της Τερέζα Μέι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, η οποία έχει θετικά στοιχεία, δημιουργεί μία σειρά από ερωτήματα πολιτικής και νομικής φύσεως.»

«Αν οι ηγέτες εγκρίνουν τις προτάσεις μου και υπάρξει θετική ψήφος στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να οριστικοποιήσουμε την απόφαση της παράτασης με γραπτή διαδικασία. Παρόλα αυτά, αν διαπιστωθεί ανάγκη, δεν θα διστάσω να καλέσω τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα», υπογράμμισε. 

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επεσήμανε ότι «ακόμα κι αν η ελπίδα για τελική επιτυχία φαίνεται αδύναμη, ακόμη και απατηλή, και παρόλο που ο κόπος για την πραγμάτωση του Brexit γίνεται όλο και περισσότερο ορατός και δικαιολογημένος, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αναζήτηση – μέχρι την τελευταία στιγμή – μιας θετικής λύσης». 

Σημείωσε δε ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης η Ε.Ε. αντέδρασε με υπομονή και καλή θέληση, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι αυτό δεν θα αλλάξει και σε αυτή την πιο κρίσιμη στιγμή. 

Την ίδια ώρα, ο  πρόεδρος της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε πως το σώμα θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα σχετικά με την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει τρίμηνη αναβολή του Brexit. 

Τη διεξαγωγή της συζήτησης ζήτησε ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ λέγοντας πως είναι ζωτικής σημασίας για το κοινοβούλιο να εξετάσει τους όρους της προτεινόμενης παράτασης της διαπραγματευτικής περιόδου για το Brexit. Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως η συζήτηση θα αρχίσει σύντομα και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις ώρες.