Δανία: Ανεπιθύμητο το μωρό βουλευτού στο Κοινοβούλιο

Δανία: Ανεπιθύμητο το μωρό βουλευτού στο Κοινοβούλιο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. «Ανεπιθύμητο στην αίθουσα του Κοινοβουλίου» χαρακτήρισε το βρέφος Δανής βουλευτού η πρόεδρος του σώματος και ιστορική ηγέτις του ακροδεξιού Δανικού Λαϊκού Κόμματος, Πία Κέρσγκορντ, προτού ζητήσει από τη βουλευτή να αποχωρήσει μαζί με το μωρό της.

Η αποπεμφθείσα βουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κεντροδεξιού Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μέτε Αμπιλγκόρντ, έγραψε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook ότι ήταν η πρώτη φορά που έφερνε το μωρό της στο Κοινοβούλιο, καθώς ο πατέρας της δεν μπορούσε να το κρατήσει εκείνη την ημέρα και ότι είχε δώσει εντολές στη γραμματέα της να πάρει αμέσως το παιδί εάν αυτό έκανε τον παραμικρό ήχο. «Η κόρη μου, ηλικίας πέντε μηνών, ήταν πολύ ευδιάθετη και αποφάσισα να την πάρω μαζί μου. Δεν είναι άλλωστε πρώτη φορά που βουλευτής παίρνει το παιδί της στη Βουλή», έγραψε η κ. Αμπιλγκόρντ.

Σε χθεσινές δηλώσεις της, η πρόεδρος της Βουλής, Πία Κέρσγκορντ, είπε: «Μόνο βουλευτές μπορούν να βρίσκονται στην αίθουσα, όχι παιδιά και μωρά». Μιλώντας στην ταμπλόιντ εφημερίδα BT, ο εκπρόσωπος Τύπου της κ. Κέρσγκορντ επισήμανε ότι η πρόεδρος δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να ζητήσει την τήρηση του κανονισμού της Βουλής και ότι το μωρό «ενοχλούσε τη συνεδρίαση». Η Δανία διαθέτει την πιο «γενναιόδωρη» νομοθεσία γονικής άδειας στον κόσμο. Οι νέες μητέρες δικαιούνται 18 εβδομάδες άδειας, ενώ και οι δύο γονείς δικαιούνται επιπλέον 32 εβδομάδες απουσίας από την εργασία τους, την οποία μπορούν να μοιρασθούν όπως επιθυμούν.

Στο μήνυμά της στο Facebook, η κ. Αμπιλγκόρντ είπε ότι επέλεξε να επιστρέψει στο κοινοβουλευτικό έργο της για να υπηρετήσει τη δημοκρατία. Πρώτη εκλεγμένη ηγέτις που έλαβε γονική άδεια ήταν η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν, η οποία πήρε το μωρό της στην ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή