ΚΟΣΜΟΣ

Το Doodle της Google για τον Μπαχ: Συνθέστε τη δική σας μελωδία (βίντεο)

to-doodle-tis-google-gia-ton-mpach-syntheste-ti-diki-sas-melodia-vinteo-2305956

Ένα εντυπωσιακό Doodle δημιούργησε η Google για να γιορτάσει τα γενέθλια του παγκοσμίου φήμης Γερμανού συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας και μουσικοπαιδαγωγού, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Πρόκειται για μία μοναδική διαδραστική εμπειρία που, μέσω αυτής οι χρήστες μπορούν να συνθέσουν μία μελωδία της επιλογής τους. Με το πάτημα ενός εικονιδίου, το Doodle, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη ώστε να εναρμονίσει την πρωτότυπη μελωδία που συνθέτει ο χρήστης με τη μουσική του Μπαχ. Το Doodle φτιάχτηκε με τη βοήθεια της Google Marenta και της Google PAIR.

to-doodle-tis-google-gia-ton-mpach-syntheste-ti-diki-sas-melodia-vinteo0

to-doodle-tis-google-gia-ton-mpach-syntheste-ti-diki-sas-melodia-vinteo2

Ποιος ήταν ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ ήταν Γερμανός συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, μουσικοπαιδαγωγός και εκτελεστής (οργανίστας, κλειδοκυμβαλίστας, βιολιστής και βιολονίστας) της περιόδου Μπαρόκ.

Υπήρξε αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος συνθέτης αυτής της περιόδου, καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους στην ιστορία της έντεχνης Δυτικής μουσικής.

Τα περισσότερα από 1000 έργα του που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, ενσωματώνουν όλα τα χαρακτηριστικά του στυλ Μπαρόκ, το οποίο και απογειώνουν στην τελειότητα.

to-doodle-tis-google-gia-ton-mpach-syntheste-ti-diki-sas-melodia-vinteo4

Παρόλο που δεν εισάγει κάποια νέα μουσική φόρμα, εμπλουτίζει το γερμανικό μουσικό στυλ της εποχής με μια δυνατή και εντυπωσιακή αντιστικτική τεχνική, έναν φαινομενικά αβίαστο έλεγχο της αρμονικής και μοτιβικής οργάνωσης, και την προσαρμογή ρυθμών και ύφους από άλλες χώρες, ιδιαίτερα από την Ιταλία και τη Γαλλία. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα, αρτιστικό υπόβαθρο και, κυρίως, υψηλή πνευματικότητα.

Τα έργα του καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τόσο της οργανικής (έργα για τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο, κοντσέρτα), όσο και της φωνητικής μουσικής (ορατόρια, λειτουργίες, πάθη, καντάτες, κ.α.).

Ως χαρακτηριστικά έργα του Μπαχ μπορούν να αναφερθούν: η Τοκάτα και Φούγκα σε Ρε Ελάσσονα, η Λειτουργία σε σι ελάσσονα, τα Κατά Ματθαίον Πάθη, τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα, το Καλοσυγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο και η Τέχνη της Φούγκας.