Εκτός Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το Fidesz του Ορμπαν

Εκτός Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το Fidesz του Ορμπαν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή επ’ αόριστον της συμμετοχής του κόμματος του Βίκτορ Ορμπαν αποφάσισε χθες με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Το ουγγρικό κόμμα Fidesz από χθες δεν θα συμμετέχει σε καμία κομματική συνάντηση, δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου ούτε το δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους για συγκεκριμένες θέσεις.

Υστερα από μια πολύ έντονη συζήτηση κατά τη διάρκεια του πολιτικού συμβουλίου του ΕΛΚ, το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο, 192 ψήφισαν υπέρ της αναστολής συμμετοχής του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού με μόλις 3 κατά.

Η αναστολή της συμμετοχής του Fidesz δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης αλλά θα βασιστεί σε έκθεση που θα κάνει μια επιτροπή σοφών, η οποία θα κρίνει κατά πόσον έχει ικανοποιήσει συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία έχει θέσει εδώ και δέκα ημέρες ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του κόμματος Ζ. Ντολ έκανε μια αρκετά συναισθηματική παρέμβαση τονίζοντας πως «αν δεν φύγουμε από εδώ με έναν συμβιβασμό, τότε εγώ θα παραιτηθώ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο Βίκτορ Ορμπαν μετά τη λήξη της συνεδρίασης έριξε τους τόνους, οι οποίοι είχαν ανεβεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, και διέψευσε τις φήμες που τον ήθελαν να παραιτείται μετά την αναστολή του Fidesz. «Δεκατρία κόμματα εξέφρασαν την επιθυμία να απομακρύνουν το Fidesz», είπε ο κ. Ορμπαν, αναφερόμενος στα κόμματα που είχαν εκφράσει με επιστολή την ανάγκη ακόμα και αποπομπής του ουγγρικού κόμματος και πρόσθεσε πως «πήραμε το μήνυμα και το καταλαβαίνουμε ακόμα περισσότερο, καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν από τις εκλογές». Ομως τόνισε ότι ήταν καλό που «διατηρήσαμε την ενότητα», ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι «πρέπει να στηρίξουμε τον Μάνφρεντ Βέμπερ», τον επικεφαλής του ΕΛΚ που είναι και υποψήφιος για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απόφαση αυτή απελευθερώνει και τον ίδιο τον κ. Βέμπερ ο οποίος δήλωσε χθες «τώρα θα μπορέσω να επικεντρωθώ στην καμπάνια μου», καθώς βασικό θέμα συζήτησης στην πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ ήταν το μέλλον του Fidesz.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή