ΚΟΣΜΟΣ

Στους 217 οι νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα στη Μοζαμβίκη (φωτογραφίες)

stoys-217-oi-nekroi-apo-to-perasma-toy-kyklona-sti-mozamviki-fotografies-2305998

Ο απολογισμός των θυμάτων από το πέρασμα του πανίσχυρου κυκλώνα Ιντάι στη Μοζαμβίκη έχει ανέλθει σε 217 και περίπου 15.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων είναι βαριά άρρωστοι, εξακολουθούν να έχουν ανάγκη διάσωσης, δήλωσε σήμερα ένας υπουργός.

stoys-217-oi-nekroi-apo-to-perasma-toy-kyklona-sti-mozamviki-fotografies0

Αλλά με τα νερά από τις πλημμύρες να έχουν αρχίσει να υποχωρούν η προτεραιότητα τώρα είναι η διανομή τροφίμων και άλλων προμηθειών παρά η απομάκρυνση των πλημμυροπαθών από τις πληγείσες περιοχές, παρότι μια τέτοια επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Σέλσο Κορέια.

stoys-217-oi-nekroi-apo-to-perasma-toy-kyklona-sti-mozamviki-fotografies2

«Η μεγαλύτερη μάχη είναι με τον χρόνο», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου προσθέτοντας ότι οι αρχές χρησιμοποιούν κάθε δυνατό μέσο για να σώσουν ζωές και εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο. Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί.

stoys-217-oi-nekroi-apo-to-perasma-toy-kyklona-sti-mozamviki-fotografies4

stoys-217-oi-nekroi-apo-to-perasma-toy-kyklona-sti-mozamviki-fotografies6

Πριν από μια εβδομάδα, ο κυκλώνας Ιντάι έπληξε την πόλη Μπέιρα, ένα λιμάνι της Μοζαμβίκης, με ανέμους που είχαν ταχύτητα έως και 170 χλμ την ώρα και στη συνέχεια κινήθηκε προς την Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι ισοπεδώνοντας κτίρια και θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε κίνδυνο.

stoys-217-oi-nekroi-apo-to-perasma-toy-kyklona-sti-mozamviki-fotografies8

Τουλάχιστον 98 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ζιμπάμπουε και 56 στο Μαλάουι. Ο αριθμός των νεκρών στη Μοζαμβίκη είναι πιθανόν να αυξηθεί και άλλο καθώς οι διασώστες εξακολουθούν να ανασύρουν πτώματα.

stoys-217-oi-nekroi-apo-to-perasma-toy-kyklona-sti-mozamviki-fotografies10

«Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη», σχολίασε ο Κορέια.

Ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης Φιλίπε Νιούσι, ο οποίος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από χθες, έχει ανακοινώσει ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων από τον κυκλώνα και τις πλημμύρες μπορεί να ξεπεράσει τους 1.000.

stoys-217-oi-nekroi-apo-to-perasma-toy-kyklona-sti-mozamviki-fotografies12

stoys-217-oi-nekroi-apo-to-perasma-toy-kyklona-sti-mozamviki-fotografies14

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ