ΚΟΣΜΟΣ

Το λιώσιμο των πάγων στο Εβερεστ αποκαλύπτει σορούς ορειβατών

everest435345
546456456

Τις ανησυχίες εκφράζουν ειδικοί για τον αριθμό των σορών ορειβατών που ενδέχεται να αποκαλυφθούν στο Έβερεστ ενώ οι πάγοι έχουν αρχίσει να λιώνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. 

Τουλάχιστον 300 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, ενώ υπολογίζεται ότι τα 2/3 των σορών δεν έχουν βρεθεί. 

to-liosimo-ton-pagon-sto-everest-apokalyptei-soroys-oreivaton0

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, οι σοροί εντοπίζονται κυρίως στην κινεζική πλευρά προς το βόρειο τμήμα του όρους.

Στον αντίποδα, περισσότεροι από 4.800 ορειβάτες έχουν καταφέρει να φτάσει στην κορυφή της γης.

«Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι πάγοι λιώνουν γρήγορα με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται τώρα οι σoροί που ήταν κρυμμένοι όλα αυτά τα χρόνια στα χιόνια και στον πάγο», δήλωσε ο Ang Tshering Sherpa, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ.

to-liosimo-ton-pagon-sto-everest-apokalyptei-soroys-oreivaton2

Κρατικός υπάλληλος που εργάζεται στο Έβερεστ δήλωσε στο BBC πως μόνο ο ίδιος έχει ανασύρει από τα χιόνια τουλάχιστον 10 σορούς από διαφορετικά σημεία, ενώ επισημαίνει ότι είναι ξεκάθαρο ότι όλο και περισσότεροι θα εμφανίζονται μέρα με την μέρα. 

Συχνά εντοπίζονται χέρια, πόδια και άλλα μέλη νεκρών κοντά στα καμπ της οροσειράς ενώ κυρίως τώρα αποκαλύπτονται τα πτώματα ανθρώπων που έχουν προσφάτως χαθεί.

Αξιωματούχοι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Αποστολών του Νεπάλ (EOAN) αναφέρουν ότι το να έρχεται κανείς αντιμέτωπος με σορούς δεν είναι εύκολη υπόθεση, ενώ σημειώνουν ότι βάσει του νόμου του Νεπάλ στις επιχειρήσεις ανάσυρσης σορών απαιτείται η συμβολή των κυβερνητικών οργανώσεων γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση. 

to-liosimo-ton-pagon-sto-everest-apokalyptei-soroys-oreivaton4

Σοροί ως «σημεία αναφοράς»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι σοροί που εμφανίζονται σε υψηλά σημεία του Εβερεστ έχουν χρησιμεύσει ως «σημεία αναφοράς» για αρκετούς ορειβάτες. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το επονομαζόμενο σημείο «πράσινες μπότες» που βρίσκεται κοντά στην κορυφή και αφορά έναν ορειβάτη που πέθανε κάτω από έναν προεξέχοντα βράχο. Οι πράσινες μπότες του, ακόμα στα πόδια του, αποτέλεσε ορόσημο στη διαδρομή αναρρίχησης.

Σύμφωνα με ειδικούς αναρρίχησης το νεκρό σώμα του ορειβάτη απομακρύνθηκε από το σημείο ενώ υπεύθυνοι τουρισμού του Νεπάλ δηλώνουν ότι δεν έχουν ενημέρωση για το αν έχει παραμείνει κάποιο αντικείμενο στο σημείο. 

to-liosimo-ton-pagon-sto-everest-apokalyptei-soroys-oreivaton6

Μεταξύ των προβλημάτων που προκύπτουν είναι το μεγάλο κόστος και η δυσκολία της ανάκτησης και αφαίρεσης των σορών από τα ψηλότερα σημεία. Η διαδικασία κοστίζει σύμφωνα με τους ειδικούς από 40.000 έως 80.000 δολάρια.

«Μια από τις πιο δύσκολες ανακτήσεις ήταν από ύψος 8.700 μέτρων, δηλαδή κοντά στην κορυφή του βουνού», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ, ενώ πρόσθεσε ότι η σορός ζύγιζε 150 κιλά και έπρεπε να ανακτηθεί από μια δύσκολη θέση σε αυτό το υψόμετρο.

Τέλος, ειδικοί αναφέρουν ότι οποιαδήποτε απόφαση για το πως πρέπει να διαχεριστούμε μια σορό που εντοπίζουμε στο βουνό παραμένει μια πολύ προσωπική υπόθεση. Αναρριχητές σημειώνουν ότι «οι περισσότεροι ορειβάτες επιθυμούν να παραμείνουν στο βουνό, αν πεθάνουν. Επομένως, θα ήταν ασέβεια να αφαιρέσουμε τις σορούς τους εκτός αν εμποδίζουν τη διαδρομή αναρρίχησης ή αν το επιθυμεί η οικογένεια».