Βρετανία: Πάνω από ένα εκατ. οι υπογραφές κατά του Brexit

Βρετανία: Πάνω από ένα εκατ. οι υπογραφές κατά του Brexit

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα εκατομμύριο υπογραφές έχει συγκεντρώσει η αίτηση στη σελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου υπέρ της ακύρωσης του Brexit, η οποία ζητά από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να ανακαλέσει το Άρθρο 50, κρατώντας τη Βρετανία εντός ΕΕ.

Η διαδικτυακή αίτηση προσελκύει χιλιάδες υπογραφές κάθε λίγα λεπτά, σημειώνοντας ραγδαία αύξηση τις ώρες μετά το χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα της Μέι, η οποία επέκρινε τους βουλευτές που δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική εξόδου και κάλεσε το κοινοβούλιο να κάνει μια τελική επιλογή. Παράλληλα, ζητάει παράταση της  διαδικασίας του Brexit, η οποία είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί την επόμενη Παρασκευή.

Είναι πιθανό οι ηγέτες της ΕΕ να πουν σήμερα στη Μέι ότι μπορεί να έχει δύο μήνες ακόμη περιθώριο, για να οργανώσει ένα συντεταγμένο Brexit, αλλά εξίσου πιθανό είναι και η Βρετανία να βρεθεί αντιμέτωπη με μια άτακτη έξοδο από το μπλοκ σε περίπτωση που η Μέι δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Πάνω από 17 εκατ. Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, ενώ 16 εκατ. ψήφισαν υπέρ της παραμονής, με την Μέι να γνωστοποιεί την επόμενη χρονιά την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει με βάση το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η αίτηση για «Ανάκληση του Άρθρου 50 και παραμονή στην ΕΕ» στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου είχε προσελκύσει 1.000.128 υπογραφές έως τις 16:50 ώρα Ελλάδας, χάρη στην ευρεία στήριξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη σελίδα μάλιστα να «κρασάρει» μερικές φορές εξαιτίας της πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας.

«Η κυβέρνηση δηλώνει κατ’ επανάληψη ότι η αποχώρηση από την ΕΕ είναι "βούληση των πολιτών". Χρειάζεται να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό, αποδεικνύοντας τη δύναμη της στήριξης των πολιτών τώρα, υπέρ της παραμονής στην ΕΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της αίτησης.

Οι υποστηρικτές έγραψαν στο Twitter ότι η αίτηση δείχνει πόσο έντονο είναι το κλίμα κατά της στρατηγικής της Μέι, ενώ οι υπέρμαχοι του Brexit δήλωσαν ότι χρειάζεται να συγκεντρωθούν περισσότερες υπογραφές συγκριτικά με τους 17,4 εκατ. ανθρώπους που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης πριν από τρία χρόνια, πριν ληφθεί υπόψη η συγκεκριμένη κίνηση.

Το κοινοβούλιο είναι υποχρεωμένο να εξετάσει την περίπτωση διεξαγωγής συζήτησης για όλες τις αιτήσεις που συγκεντρώνουν πάνω από 100.000 υπογραφές. Ενδεικτικά, πάνω από 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν υπογράψει την αίτηση που ζητούσε να αποτραπεί η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, γεγονός που οδήγησε σε συζήτηση στο κοινοβούλιο το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή