ΚΟΣΜΟΣ

Αναστολή της παράδοσης F-35 στην Τουρκία

Αναστολή της παράδοσης F-35 στην Τουρκία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τις προετοιμασίες για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία ενδέχεται να διακόψουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο Reuters. Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει το σαφέστερο σημάδι της δυσαρέσκειας της Ουάσιγκτον για την εμμονή της Αγκυρας να αποκτήσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

«Το S-400, όπως και το F-35, είναι ένας υπολογιστής. Δεν συνδέεις τον υπολογιστή σου σε αυτόν του αντιπάλου σου. Αυτό επιδιώκει να κάνει η Τουρκία», είπε η υπηρεσιακή υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για διεθνή θέματα ασφαλείας, Κέιτι Ουίλμπαρτζερ. Παρότι η Ουάσιγκτον δεν έχει λάβει ακόμη συγκεκριμένες αποφάσεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αναστείλουν την παράδοση των F-35 στην Τουρκία. Πηγές του Πενταγώνου αποκάλυψαν την ύπαρξη σχεδίων, σύμφωνα με τα οποία το αμερικανικό υπουργείο εξετάζει τη μετατόπιση των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων γενικής επισκευής κινητήρων του F-35 από το Εσκισεχίρ της δυτικής Τουρκίας σε κάποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Η ενδεχόμενη απόρριψη της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής του F-35 θα σηματοδοτήσει τη σημαντικότερη κρίση στις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον εδώ και δεκαετίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την προοπτική απομάκρυνσης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, παρατηρώντας παράλληλα την αναθέρμανση των σχέσεων Αγκυρας – Μόσχας.

Την ίδια ώρα, επικρίσεις στις ΗΠΑ για όξυνση της έντασης στη Βαλτική Θάλασσα απηύθυνε η Μόσχα στην Ουάσιγκτον, με αφορμή την πτήση μοίρας στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-52, ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες, κοντά στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι διέταξε την απογείωση δύο μαχητικών αεροσκαφών SU-27 με εντολή να αναχαιτίσουν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά. Η αλλαγή πορείας των αμερικανικών βομβαρδιστικών, όμως, επέτρεψε στα ρωσικά μαχητικά να επιστρέψουν στη βάση τους.