Αναστολή της παράδοσης F-35 στην Τουρκία

Αναστολή της παράδοσης F-35 στην Τουρκία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τις προετοιμασίες για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία ενδέχεται να διακόψουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο Reuters. Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει το σαφέστερο σημάδι της δυσαρέσκειας της Ουάσιγκτον για την εμμονή της Αγκυρας να αποκτήσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

«Το S-400, όπως και το F-35, είναι ένας υπολογιστής. Δεν συνδέεις τον υπολογιστή σου σε αυτόν του αντιπάλου σου. Αυτό επιδιώκει να κάνει η Τουρκία», είπε η υπηρεσιακή υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για διεθνή θέματα ασφαλείας, Κέιτι Ουίλμπαρτζερ. Παρότι η Ουάσιγκτον δεν έχει λάβει ακόμη συγκεκριμένες αποφάσεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αναστείλουν την παράδοση των F-35 στην Τουρκία. Πηγές του Πενταγώνου αποκάλυψαν την ύπαρξη σχεδίων, σύμφωνα με τα οποία το αμερικανικό υπουργείο εξετάζει τη μετατόπιση των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων γενικής επισκευής κινητήρων του F-35 από το Εσκισεχίρ της δυτικής Τουρκίας σε κάποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Η ενδεχόμενη απόρριψη της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής του F-35 θα σηματοδοτήσει τη σημαντικότερη κρίση στις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον εδώ και δεκαετίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την προοπτική απομάκρυνσης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, παρατηρώντας παράλληλα την αναθέρμανση των σχέσεων Αγκυρας – Μόσχας.

Την ίδια ώρα, επικρίσεις στις ΗΠΑ για όξυνση της έντασης στη Βαλτική Θάλασσα απηύθυνε η Μόσχα στην Ουάσιγκτον, με αφορμή την πτήση μοίρας στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-52, ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες, κοντά στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι διέταξε την απογείωση δύο μαχητικών αεροσκαφών SU-27 με εντολή να αναχαιτίσουν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά. Η αλλαγή πορείας των αμερικανικών βομβαρδιστικών, όμως, επέτρεψε στα ρωσικά μαχητικά να επιστρέψουν στη βάση τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή