ΗΠΑ: Στη μάχη και ο Τζο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Στη μάχη και ο Τζο Μπάιντεν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα ημερών ή το πολύ λίγων εβδομάδων είναι η ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020. Αυτό υποστηρίζουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και αμερικανικές εφημερίδες που επικαλούνται στενούς συνεργάτες του 76χρονου πολιτικού. «Πλησιάζουμε προς αυτή τη στιγμή», δήλωσε συνεργάτης του Μπάιντεν στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα «αισθάνεται βαριά την ευθύνη του να αποτρέψει ενδεχόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Μπάιντεν σκέφτεται να δεσμευθεί ότι θα είναι πρόεδρος μιας και μόνον τετραετίας, προκειμένου να αντισταθμίσει το γεγονός ότι θα είναι 78 ετών όταν και εάν αναλάβει την ηγεσία της χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιλέξει από τα πρώτα βήματα της προεκλογικής εκστρατείας του έναν νέο, ανερχόμενο πολιτικό για τον ρόλο του υποψήφιου αντιπροέδρου, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανανέωση της αμερικανικής πολιτικής ζωής.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Μπάιντεν έδωσε μια πρώτη γεύση των προθέσεών του κατά τη διάρκεια γεύματος για συγκέντρωση χρημάτων στην πολιτεία του, το Ντέλαγουεαρ. Σε πρώτο χρόνο δήλωσε ότι είχε την πιο προοδευτική στάση στις ψηφοφορίες του Κογκρέσου από όλους τους άλλους υποψήφιους προέδρους των Δημοκρατικών, κάτι που ερμηνεύθηκε περίπου ως ανακοίνωση υποψηφιότητας. Στη συνέχεια θόλωσε κάπως τα νερά, διευκρινίζοντας ότι εννοούσε τους «δυνητικούς υποψηφίους», πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει λάβει ακόμη την τελική του απόφαση.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Μπάιντεν να προηγείται έναντι όλων των άλλων Δημοκρατικών που έχουν ήδη δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν το χρίσμα και οι οποίοι φθάνουν τους 16. Οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών δείχνουν να βάζουν σε πρώτη γραμμή ποιος ή ποια από τους υποψηφίους έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον Τραμπ και σε δεύτερη, ιδεολογία και πρόγραμμα. Στον αγώνα δρόμου για τη συγκέντρωση χρημάτων προηγούνται ο αριστερός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς και ο 46χρονος πρώην βουλευτής και επιχειρηματίας Μπέτο Ο’Ρουρκ, καθένας εκ των οποίων συγκέντρωσε περίπου 6 εκατ. δολάρια την πρώτη ημέρα της εκστρατείας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή