Υπό πολιορκία το Κοινοβούλιο της Αλβανίας

Υπό πολιορκία το Κοινοβούλιο της Αλβανίας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις της αλβανικής αντιπολίτευσης για τον εξαναγκασμό του πρωθυπουργού Εντι Ράμα σε παραίτηση και προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν χθες το αλβανικό κοινοβούλιο στα Τίρανα, εκτοξεύοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ομάδες διαδηλωτών προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, αλλά δεν κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων.

Η χθεσινή κινητοποίηση ήταν το τελευταίο, μέχρι στιγμής, επεισόδιο στην εκστρατεία που έχει ξεκινήσει εδώ και έναν μήνα το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα, κατηγορώντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα για διαφθορά και δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα, ιδιαίτερα δε με τους εμπόρους ναρκωτικών. Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες και αντιτείνει ότι η εκστρατεία της αντιπολίτευσης ζημιώνει την προσπάθεια της χώρας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Δύο υπουργοί Εσωτερικών αναγκάστηκαν να παραιτηθούν υπό την πίεση καταγγελιών για δωροδοκία από το οργανωμένο έγκλημα, ενώ όλοι οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος παραιτήθηκαν προκειμένου να προκαλέσουν εκλογές. Η πολιτική κρίση είναι τόσο σοβαρή, ώστε ο πρόεδρος της χώρας Ιλίρ Μέτα προειδοποίησε για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Δεν δίστασε, μάλιστα, να προσθέσει ότι είναι έτοιμος να θυσιάσει τη ζωή του, σαν άλλος Σαλβαδόρ Αλιέντε, «για να εμποδιστεί η εγκαθίδρυση μιας χούντας, που μπορεί να στείλει πίσω τη χώρα κατά τριάντα χρόνια».

Το ερώτημα κατά πόσον πρέπει να ανοίξουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία τον Ιούνιο διχάζει τους Ευρωπαίους. Ακόμη και η Κομισιόν, που υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, θέτει ως προϋπόθεση τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το οργανωμένο έγκλημα. Στην τελευταία της έκθεση, η Κομισιόν επισημαίνει ότι «η Αλβανία αποτελεί την κυριότερη πηγή διακίνησης χασίς στην Ευρωπαϊκή Ενωση», προσθέτοντας ότι επιπλέον «θεωρείται χώρα τράνζιτ για σκληρά ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη». Η μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα υπήρξε βασική επαγγελία του Εντι Ράμα στη νικηφόρα προεκλογική του εκστρατεία το 2013, αλλά για αρκετά χρόνια έμεινε κενό γράμμα. Το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι ο Ράμα επανεξελέγη το 2017 χάρη σε χρήματα από το οργανωμένο έγκλημα και εκτεταμένη νοθεία, αλλά η Ε.Ε. δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση το εκλογικό αποτέλεσμα, παρότι οι παρατηρητές του ΟΟΣΑ έκαναν λόγο για περιορισμένα κρούσματα εκφοβισμού ψηφοφόρων και παρατυπιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή