ΚΟΣΜΟΣ

Hudson Yards: Η νέα γειτονιά της Νέας Υόρκης

hudson-yards-i-nea-geitonia-tis-neas-yorkis-2306171

Το Μεγάλο Μήλο απέκτησε καινούργια γειτονιά: την προηγούμενη εβδομάδα, η Hudson Yards υποδέχθηκε τους νεοϋορκέζους και τους επισκέπτες στην πόλη για πρώτη φορά. Περιτριγυρισμένη από εντυπωσιακούς ουρανοξύστες κατοικιών και γραφείων, η γειτονιά εκτείνεται σε 56,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα δημόσιου χώρου, περιλαμβανομένων μιας πλατείας με κήπους και αλσύλλια, εστιατορίων αλλά και του «Vessel», ενός γλυπτού στο οποίο μπορεί να ανεβεί ο επισκέπτης.

Στις 15 Μαρτίου, οι επισκέπτες -χωρίς εισιτήριο την πρώτη μέρα- ανέβηκαν στο γιγαντιαίο κυψελοειδές γλυπτό, το οποίο σχεδίασε ο Βρετανός σχεδιαστής Thomas Heatherwick. Είναι ένα πλέγμα 154 διασυνδεόμενων κλιμάκων και 80 «πλατύσκαλων» που παραπέμπει στα έργα του Έσερ. Ο επισκέπτης οφείλει να είναι προετοιμασμένος για ανάβαση ενάμιση χιλιομέτρου συνολικά, αλλά ανταμείβεται με καινούργιες οπτικές της νέας αυτής γειτονιάς.

«Ποτέ, στο παρελθόν, δεν είχαμε σχεδιάσει κάτι τέτοιο και, πιθανότατα, δεν πρόκειται να ξανασχεδιάσουμε κάτι παρόμοιο» είπε ο Stuart Wood του Heatherwick Studio. «Δεν είναι κτίριο, δεν είναι γλυπτό, δεν είναι έργο τέχνης, κι όμως έχει την κλίμακα και τη σχέση με όλες αυτές τις τυπολογίες… Κατά έναν τρόπο, το σκεφτόμαστε ως ένα έπιπλο. Πολύ φυσικά, η συνεχιζόμενη χρήση του θα εξελιχθεί» εξήγησε.

Η γειτονιά Hudson Yards αποτελεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ακινήτων από ιδιώτη στην ιστορία των ΗΠΑ και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ακινήτων στη Νέα Υόρκη μετά το Rockefeller Center.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ