Κατακραυγή εναντίον Τραμπ για το Γκολάν

Κατακραυγή εναντίον Τραμπ για το Γκολάν

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να ενώσει συμμάχους και πολεμίους του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ σε κοινό μέτωπο. Η αιφνίδια τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου, μέσω Twitter, υπέρ της αναγνώρισης της ισραηλινής κατοχής στα συριακά Υψώματα του Γκολάν αντιμετώπισε την αποδοκιμασία όχι μόνον του αραβικού κόσμου, αλλά και συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, με αυτονόητη εξαίρεση τη Ισραήλ. Η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη επίσημο έγγραφο για το ζήτημα, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις ΗΠΑ.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Δαμασκού τόνισε ότι «το συριακό έθνος είναι περισσότερο αποφασισμένο από κάθε άλλη φορά να απελευθερώσει αυτό το πολύτιμο κομμάτι συριακής εθνικής γης με όλα τα διαθέσιμα μέσα». Τα Υψώματα του Γκολάν κατελήφθησαν από το Ισραήλ στον Πόλεμο των Εξι Ημερών, το 1967, και το μεγαλύτερο μέρος τους ενσωματώθηκε στο κράτος του Ισραήλ το 1981, ενέργεια που καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Εθνη και θεωρείται μέχρι σήμερα παράνομη από τη διεθνή κοινότητα.

Υποστηρικτής της συριακής αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου Ασαντ, ο Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε χθες στο ίδιο μήκος κύματος με τη Δαμασκό, καυτηριάζοντας τον Τραμπ. «Οι ατυχείς δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τα Υψώματα του Γκολάν έφεραν την περιοχή στο χείλος νέας κρίσης», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. «Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να νομιμοποιήσουν τις ενέργειες του Ισραήλ που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο θα έχουν ως συνέπεια περισσότερη βία και οδύνη στην περιοχή», προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τον Δεκέμβριο του 2017, η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ, γεγονός που καταδικάστηκε από την Ε.Ε., τη Ρωσία, την Κίνα και την πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας. Το προχθεσινό tweet του προέδρου Τραμπ, αν και δεν ισοδυναμεί, ακόμη, με επίσημη αναγνώριση, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Στο Κογκρέσο οι φωνές υπέρ της αναγνώρισης της ισραηλινής κατοχής στο Γκολάν ενισχύονται το τελευταίο διάστημα, ενώ την περασμένη εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άλλαξε τον χαρακτηρισμό των Υψωμάτων του Γκολάν – αντί για «κατεχόμενα από το Ισραήλ», τα χαρακτήρισε «ελεγχόμενα από το Ισραήλ». Η ανακίνηση του θέματος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν εξ αντικειμένου προεκλογικό δώρο του Τραμπ προς τον Νετανιάχου, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες προβλέπονται δύσκολες για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε. δήλωσε ότι η Ενωση δεν έχει αλλάξει θέση και δεν αναγνωρίζει ισραηλινή κυριαρχία στο Γκολάν. Την ευχή ότι η τοποθέτηση Τραμπ θα μείνει στο επίπεδο της έκκλησης εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι παρόμοιες ενέργειες μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έφθασε χθες στη Βηρυτό, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με κύριο αντικείμενο τις αμερικανικές ανησυχίες για τον ενισχυμένο ρόλο της Χεζμπολάχ στην πολιτική ζωή του Λιβάνου. Η μαχητική, φιλοϊρανική οργάνωση των σιιτών έχει τρεις υπουργούς στην κυβέρνηση και 70 βουλευτές σε σύνολο 128. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Χεζμπολάχ πλήττουν όλους τους Λιβανέζους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή