Λονδίνο: δύο «δρόμοι» έως τη 12η Απριλίου

Λονδίνο: δύο «δρόμοι» έως τη 12η Απριλίου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να μεταφέρουν την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τις 12 Απριλίου, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο 14 ημερών στη Βρετανίδα πρωθυπουργό έτσι ώστε να καταφέρει να περάσει από το Κοινοβούλιο το «διαζύγιο» με την Ε.Ε. Καθώς η Βρετανία αντιμετώπιζε σοβαρά το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός Ευρώπης χωρίς να έχει διασφαλιστεί μια συμφωνία με την Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την Πέμπτη το βράδυ να επιτρέψουν στην Τερέζα Μέι να παραμείνει στην Ενωση μέχρι τις 22 Mαΐου, εφόσον περάσει την ψηφοφορία της συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα. Αν, όμως, το βρετανικό Κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία, τότε το Ην. Βασίλειο θα έχει μέχρι τις 12 Απριλίου να αποφασίσει τι θέλει να κάνει.

Η απόφαση που θα κληθεί να λάβει το Λονδίνο –αν δεν έχει περάσει η συμφωνία από το Κοινοβούλιο– έχει δύο «μονοπάτια»: ή να ζητήσει μια μεγάλη επέκταση στις διαπραγματεύσεις (τουλάχιστον εννέα μηνών) με αποτέλεσμα η Βρετανία να αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές ή να φύγει από την Ε.Ε. χωρίς κάποια συμφωνία. Η 12η Απριλίου επιλέχθηκε ως ημερομηνία καθώς είναι η τελευταία ημέρα που οι Βρετανοί υπουργοί μπορούν να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του Μαΐου ή όχι. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία (12η Απριλίου) όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, ενώ το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία πλέον καθυστερεί. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ακόμα την επιλογή ανάμεσα στο «να κάνει μια συμφωνία, να φύγει χωρίς συμφωνία, να ζητήσει μια μεγάλη επέκταση και να αναστείλει την έξοδο», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η κ. Μέι, κατά τη διάρκεια της συνόδου, δεν κατάφερε να πείσει τους εταίρους της ότι αυτή τη φορά θα μπορέσει να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο, παρά τις άλλες δύο αποτυχημένες προσπάθειες που είχε κάνει τους προηγούμενους μήνες. Οταν την πίεσαν οι εταίροι της για το τι θα συμβεί αν χάσει για άλλη μία φορά την ψήφο του Κοινοβουλίου, η κ. Μέι αρνήθηκε να πει ποιο θα είναι το εναλλακτικό σχέδιο. Η τραγική εμφάνισή της περιγράφεται στο ρεπορτάζ των Jennifer Rankin και Daniel Boffey για την εφημερίδα Guardian: «Ηταν 90 λεπτά τού τίποτε. Δεν αποσαφήνισε ούτε αν οργανώνει ψηφοφορία. Ερωτήθηκε τρεις φορές τι θα κάνει αν χάσει την ψηφοφορία και δεν μπορούσε να πει. Ηταν φοβερό. Φρικτό. Ηταν όλο υπεκφυγές ακόμη και για τα δικά της μέτρα», αναφέρεται στο ρεπορτάζ, που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές. «Καμία δεκαριά ηγέτες της Ε.Ε. βομβάρδιζαν τη Βρετανίδα πρωθυπουργό με ερωτήσεις. Εάν έχει Ρlan Β, πώς θα εξασφαλίσει πλειοψηφία, πότε θα κάνει την ψηφοφορία. Απέφυγε τελείως αυτές τις ερωτήσεις», σύμφωνα με δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή, ενώ τρίτη ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε: «Δεν ήταν πειστική. Δεν ήταν σαφές αν έχει Ρlan Β. Δεν ήταν σαφές αν έχει οποιοδήποτε σχέδιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή