O Γκοντό, ο ξιφομάχος των Μόντι Πάιθον και η γάτα Βrexit

O Γκοντό, ο ξιφομάχος των Μόντι Πάιθον και η γάτα Βrexit

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Μια μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν… άτακτη «δόση» Brexit έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Πέμπτη καθώς κατέληξαν να συζητούν για οκτώ ώρες τι θα κάνουν με την επικείμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας, τη στιγμή που η χώρα φλέρταρε επικίνδυνα με το καταστροφικό σενάριο να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς συμφωνία. Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής δεν ήταν άλλο από μια ευρωπαϊκή φόρμουλα, στην οποία για άλλη μία φορά δεν ελήφθη τελική απόφαση, αλλά μετατέθηκε η ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 29 Μαρτίου στις 12 Απριλίου.

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν στην Τερέζα Μέι παράταση τριών εβδομάδων με στόχο να καταφέρει αυτή τη φορά να περάσει τη συμφωνία εξόδου από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Αν όντως γίνει αυτό την επόμενη εβδομάδα, τότε η παράταση θα είναι έως τις 22 Μαΐου, αν όμως καταψηφιστεί, τότε η Μεγάλη Βρετανία πρέπει μέχρι τις 12 Απριλίου να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της, δηλαδή κατά πόσον θα ζητήσει μεγαλύτερη παράταση (άνω των εννέα μηνών) συμμετέχοντας στις ευρωεκλογές του Μαΐου ή θα εξέλθει ατάκτως.

Αρνητική ατμόσφαιρα

Το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρχε σύνοδος κορυφής που το Brexit να μη βρισκόταν στην ατζέντα έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερα αρνητική ατμόσφαιρα για την Τερέζα Μέι, με πολλούς ηγέτες πλέον να εκφράζονται ανοιχτά με ειρωνικό τόνο ή ακόμη και κοροϊδευτικά σχόλια για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα της. Από τη Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, η οποία δήλωνε ότι έχει ονομάσει τη γάτα της «Brexit» αφού, όπως είπε, η γάτα συνηθίζει να την ξυπνάει για να της ανοίξει να βγει έξω και μόλις της ανοίγει την πόρτα αυτή δεν βγαίνει, μέχρι τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό Ξαβιέ Μπετέλ, που είπε πως «έχω το συναίσθημα ότι είμαστε σε μια αίθουσα αναμονής, περιμένοντας τον Γκοντό».

«Ο Γκοντό δεν ήρθε ποτέ, ελπίζω αυτή τη φορά να έρθει», έλεγε με χιούμορ πριν προσέλθει στη σύνοδο, αναφερόμενος στην τραγικωμωδία του Μπέκετ. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ήταν ακόμη πιο είρων στις δηλώσεις του, καθώς παρομοίασε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό με χαρακτήρα των Μόντι Πάιθον στην κωμωδία «Ιερό Δισκοπότηρο», στην οποία αρνείται να δεχτεί την ήττα του σε μία ξιφομαχία παρόλο που έχει χάσει όλα του τα άκρα!

Ισως όμως το πιο ταπεινωτικό περιστατικό που βίωσε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής η Τερέζα Μέι ήταν ότι, μετά την τοποθέτηση της, αποχώρησε από την αίθουσα, όπως συνηθίζεται, για να μείνουν μόνοι τους οι 27 ηγέτες. Στο πρόγραμμα αναμενόταν η συζήτηση να τελειώσει το απόγευμα και κατά τη διάρκεια του δείπνου οι ηγέτες να περνούσαν στη συζήτηση για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Κίνας, στην οποία θα συμμετείχε και η κ. Μέι. Καθώς η συζήτηση συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ, η ίδια αποκλείστηκε από το δείπνο και κατέληξε να τρώει μόνη της στα γραφεία της αντιπροσωπείας της. Αυτή τη στιγμή, πέρα από την έλλειψη εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, δέχεται και αφόρητες πιέσεις να παραιτηθεί και από το ίδιο της το κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή