ΚΟΣΜΟΣ

To Yale έδιωξε φοιτητή που εξαγόρασε την εγγραφή του έναντι 1,2 εκατ. δολαρίων

to-yale-edioxe-foititi-poy-exagorase-tin-eggrafi-toy-enanti-1-2-ekat-dolarion-2306745

Το πανεπιστήμιο Yale ανακάλεσε την εγγραφή ενός φοιτητή, η οικογένεια του οποίου κατηγορείται ότι ξόδεψε 1,2 εκατ. ευρώ  προκειμένου μέσω δωροδοκίας να επιτύχει την εισαγωγή του παιδιού της στο διάσημο πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, πρώην προπονητής ποδοσφαίρου φέρεται να έχει αποδεχθεί περίπου 400.000 δολάρια ώστε να υποστηρίξει ψευδώς πως ο συγκεκριμένος φοιτητής ή φοιτήτρια δικαιούνταν να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο βάσει των αθλητικών του επιδόσεων.

Η υπόθεση συνδέεται με το σκάνδαλο διαφθοράς που ήλθε στην επιφάνεια στις αρχές του μήνα και στο οποίο εμπλέκονταν διασημότητες όπως στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και ηθοποιοί του Χόλιγουντ που εξασφάλιζαν μέσω δωροδοκιών την εγγραφή σε κορυφαία πανεπιστήμια των γόνων του.

Το όνομα του φοιτητή ή φοιτήτριας που εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο παραμένει κρυφό, με βάση τους κανόνες του Γέιλ και την νομοθεσία για την ιδιωτικότητα, ενώ το πανεπιστημιακό ίδρυμα ανακοίνωσε ότι διερευνά την υπόθεση.

Ο προπονητής έχει έκτοτε παραιτηθεί. Είναι ένα 50 άτομα που αντιμετωπίζουν ομοσπονδιακές κατηγορίες για την υπόθεση.

Η χρήση αθλητικών θέσεων ήταν η πάγια τακτική του κυκλώματος, το οποίο είχε καταφέρει να εξασφαλίσει εισαγωγές σε σπουδαία πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, το Στάνφορντ και το Τζορτζτάουν. Σε πολλές περιπτώσεις οι φοιτητές δεν είχαν οιαδήποτε σχέση με το άθλημα όπου υποτίθεται ότι ειδικεύονταν.

Ένας ακόμα φοιτητής ή φοιτήτρια που είχε κάνει αίτηση για είσοδο στο Γέιλ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο όμως έγινε αντιληπτός και απορρίφθηκε, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο.