Η γερμανική δικαιοσύνη ερευνά την πώληση τριών στρατιωτικών υποβρυχίων στο Ισραήλ

Η γερμανική δικαιοσύνη ερευνά την πώληση τριών στρατιωτικών υποβρυχίων στο Ισραήλ

1' 4" χρόνος ανάγνωσης

Η γερμανική δικαιοσύνη ερευνά με τη σειρά της την πώληση, το 2017, τριών στρατιωτικών υποβρυχίων στο Ισραήλ, μια συναλλαγή που περιβάλλεται από υποψίες για διαφθορά σε βάρος πολλών συνεργατών του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, ανέφερε σήμερα η εισαγγελία.

«Η εξέταση άρθρων του διεθνούς Τύπου οδήγησε στην έναρξη έρευνας σε βάρος αγνώστων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις, εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μπόχουμ, η οποία ειδικεύεται στα οικονομικά αδικήματα.

Η εφημερίδα Handelsblatt έγραψε τη Δευτέρα πως η γερμανική δικαιοσύνη επελήφθη της υπόθεσης κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής δικαιοσύνης, η οποία διεξάγει από τα τέλη του 2016 έρευνα με πολιτικές προεκτάσεις γι' αυτό το μεγάλο στρατιωτικό συμβόλαιο.

Η υπόθεση αφορά τις υποψίες για διαφθορά γύρω από την πώληση από τη Γερμανία στο Ισραήλ στρατιωτικών υποβρυχίων και άλλων πλοίων της γιγάντιας γερμανικής βιομηχανίας ThyssenKrupp για το ποσό των περίπου δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη ο επιχειρηματίας που αντιπροσώπευε την ThyssenKrupp στο Ισραήλ, ο Μίκι Γκάνορ. Είχε αρχικά παραδεχθεί πως δέχθηκε δωροδοκίες και είχε αποδεχθεί να δώσει πληροφορίες για άλλους υπόπτους, πριν αναθεωρήσει τη στάση του αυτή.

Το σκάνδαλο απειλεί εξάλλου τον πρωθυπουργό Νετανιάχου: συνεργάτες του κατηγορούνται άμεσα και ο κύριος αντίπαλός του, ο Μπένι Γκαντζ, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να διεξαχθούν νέες έρευνες για άμεση ανάμιξη του πρωθυπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP