Ευρωβουλή υπέρ κατάργησης της αλλαγής ώρας το 2021

Ευρωβουλή υπέρ κατάργησης της αλλαγής ώρας το 2021

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας το 2021 τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία χθες το Ευρωκοινοβούλιο, με αποτέλεσμα η πρόταση να παραπέμπεται τώρα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν με 401 ψήφους υπέρ έναντι 192 κατά και 51 αποχές να καταργηθεί η εξάμηνη παράδοση, που χρονολογείται εδώ και δεκαετίες. Οι βουλευτές όμως ακόμη δεν έχουν αποφασίσει αν θα πρέπει να υιοθετηθεί η θερινή ή η χειμερινή ώρα.

Πολλές χώρες-μέλη της Ενωσης θέσπισαν την αλλαγή ώρας στη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης του 1970 σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν ενέργεια. Από το 1996 όλες οι χώρες της Ε.Ε. αλλάζουν ταυτόχρονα τα ρολόγια τους.

Μια ευρωπαϊκή διαβούλευση με την κοινή γνώμη πέρυσι σε δείγμα 4,6 εκατ. πολιτών απέδειξε ωστόσο ότι το 84% τάσσεται κατά της αλλαγής ώρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει, τον Σεπτέμβριο του 2018, νέα οδηγία που θέτει τέρμα στις αμφιλεγόμενες αλλαγές των δεικτών του ρολογιού, μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η κατάργηση της αλλαγής της ώρας θα μπορούσε να γίνει το 2019.

Τα κράτη-μέλη ωστόσο χρειάζονταν χρόνο για να το σκεφθούν: στη σύνοδό τους τον Δεκέμβριο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Μεταφορών αποφάσισαν να συντονιστούν ώστε να αποφευχθεί ένα συνονθύλευμα από διαφορετικές χρονικές ζώνες. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. θα έχει 27 μέλη μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, η οποία έχει πει ότι θα παραμείνει στο παρόν σύστημα μετά το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή