Φρενήρες πολιτικό παζάρι στη Βρετανία

Φρενήρες πολιτικό παζάρι στη Βρετανία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα προς ένα, τα «κάστρα» της αντίστασης του Συντηρητικού Κόμματος απέναντι στη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ενωση πέφτουν, με «βαριά ονόματα» όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ να τάσσονται πλέον υπέρ της συμφωνίας. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η απόπειρα της Βουλής των Κοινοτήτων να συμφωνήσει σε κάποια από τις πιθανές εναλλακτικές οδούς.

«Αν καταψηφίσουμε εκ νέου, υπάρχει μια έντονη αίσθηση ότι δεν θα φύγουμε καθόλου από την Ε.Ε. Αυτός είναι ο κίνδυνος», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph. Σε παρόμοιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τζέικομπ Ρις-Μογκ. «Πλέον, υπάρχουν μόνο δύο επιλογές, είτε η συμφωνία της Τερέζα Μέι είτε η ακύρωση του Brexit», δήλωσε ο Ρις-Μογκ προς μεγάλη ικανοποίηση του κυβερνητικού επιτελείου. Πριν καν γίνει γνωστή και η μεταστροφή του Τζόνσον, δημοσιογραφικές πληροφορίες εκτιμούσαν ότι περίπου τα μισά από τα μέλη της ομάδας των σκληροπυρηνικών τάσσονται πλέον υπέρ της συμφωνίας.

Αγνωστη παραμένει η στάση του Βορειοϊρλανδικού Συντηρητικού Κόμματος DUP, του οποίου οι ψήφοι θα ήταν απαραίτητες για την έγκριση της συμφωνίας. Στέλεχος του κόμματος δήλωσε, χθες, ότι το DUP προτιμά τη μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου αντί της υπάρχουσας συμφωνίας αποχώρησης. Εν συνεχεία, ωστόσο, πηγές του κόμματος σημείωσαν ότι αυτή δεν είναι η κομματική γραμμή.

Το τρίτο εμπόδιο που θα χρειαστεί να ξεπεράσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, πιθανώς παραλλάσσοντας ελαφρά το κείμενο της συμφωνίας, είναι η άρνηση του προέδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου να τη φέρει προς ψήφιση εφόσον είναι ταυτόσημη με το προηγούμενο κείμενο, που απορρίφθηκε.

Το ύστατο βέλος στη φαρέτρα της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι το ίδιο της το αξίωμα, με τους παρατηρητές να εκτιμούν ότι μπορεί να συμφωνήσει να παραιτηθεί, εφόσον λάβει ικανοποιητικές εγγυήσεις ότι οι διαφωνούντες θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία της.

Εν μέσω φρενήρους πολιτικού παζαριού, διενεργούνται σήμερα στη Βουλή διαδοχικές ενδεικτικές ψηφοφορίες, ώστε να διαπιστωθεί αν κάποια από τις εναλλακτικές λύσεις διαθέτει πλειοψηφία. Οι λύσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία κυμαίνονται από την άμεση έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία ώς την ανάκληση του άρθρου 50 και την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., με όλες τις αποχρώσεις πιθανής μελλοντικής σχέσης στο ενδιάμεσο. Το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή