Πράσινο φως για τουρκική ζώνη στη Συρία

Πράσινο φως για τουρκική ζώνη στη Συρία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των αντιθέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, η κυβέρνηση Τραμπ εμφανίζεται διατεθειμένη να συναινέσει στη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, χωρίς οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

«Εργαζόμαστε από κοινού με την Τουρκία για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης σε κάποιο βάθος, κατά μήκος των συνόρων Συρίας – Τουρκίας. Σε αυτή τη ζώνη δεν θα υπάρχουν δυνάμεις της YPG γιατί η Τουρκία αισθάνεται ανήσυχη γύρω από τους δεσμούς της οργάνωσης αυτής με το ΡΚΚ», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζέιμς Τζέφρι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παρ’ όλα αυτά, οι τριβές μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας εξακολουθούν να συνδαυλίζονται από την επιλογή της κυβέρνησης Ερντογάν να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400. Στη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί να αγοράσει η Τουρκία πυραύλους Patriot αντί των S-400, προκειμένου να μην τεθεί υπό αίρεση η συμφωνία για παράδοση αμερικανικών αεροσκαφών F-35 στην Αγκυρα.

Στο μεταξύ, δυνάμεις της Τουρκίας και της Ρωσίας ξεκίνησαν χθες συντονισμένες περιπολίες στην περιοχή γύρω από την πόλη Τελ Ριφάτ, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους, στη βόρεια Συρία.

Διαδηλώσεις

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Σύροι κατέβαιναν σε διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις εναντίον της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει ισραηλινή κυριαρχία στα Υψώματα του Γκολάν. Το Ισραήλ κατέλαβε αυτό το τμήμα του συριακού εδάφους στον Πόλεμο των Εξι Ημερών, το 1967, αλλά τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν τα Υψώματα κατεχόμενη, συριακή γη. Το σύνολο των αραβικών κρατών, η Ε.Ε. και η Ρωσία καταδίκασαν την επιλογή του Τραμπ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή