Στην αντεπίθεση ο Τραμπ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα κράτησε η ανακούφιση των Ρεπουμπλικανών για το απαλλακτικό πόρισμα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ σχετικά με τις υποψίες περί σύμπραξης του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα στις εκλογές του 2016. Αντί να αφήσουν πίσω τους αυτή την υπόθεση, ο Αμερικανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του πέρασαν στην αντεπίθεση, απαιτώντας ρεβανσιστικές έρευνες εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έκαναν πραγματικά τρομερά πράγματα, θα έλεγα ακόμη και πράγματα που συνιστούν προδοσία της πατρίδας μας», δήλωσε χθες ο Τραμπ μέσω Twitter. «Πρέπει να εξετάσουμε την περίπτωσή τους», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος έπαιξε γκολφ με τον Τραμπ στην εξοχική του κατοικία στη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι, ως πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, θα ζητήσει έρευνα για την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον και για ενδεχόμενη προκατάληψη εναντίον του Τραμπ από ηγετικά κλιμάκια του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Ο κ. Μιούλερ διερεύνησε εξονυχιστικά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αλλά όχι και την άλλη πλευρά», δήλωσε ο Γκράχαμ.

Την Κυριακή το βράδυ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ έδωσε στη δημοσιότητα τετρασέλιδη σύνοψη των μακρόχρονων ερευνών που διεξήγαγε ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ και ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Στη σύνοψη αναφέρεται ότι ο ειδικός ανακριτής δεν βρήκε κανένα στοιχείο περί συνέργειας του Τραμπ ή οποιουδήποτε άλλου Αμερικανού πολίτη με τη Ρωσία με στόχο να επηρεάσουν την προεδρική αναμέτρηση του 2016. Οσον αφορά τις υποψίες περί παρεμπόδισης του έργου της Δικαιοσύνης από τον Τραμπ, αναφέρεται ότι ο Μιούλερ ούτε ενοχοποίησε ούτε απάλλαξε τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μετά τις ανακοινώσεις Μπαρ, οι Δημοκρατικοί ζήτησαν να δημοσιοποιηθεί το πλήρες πόρισμα του Μιούλερ. Σε μια σπάνια περίπτωση δικομματικής σύγκλισης, η επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής ψήφισε χθες ομόφωνα απόφαση με την οποία καλεί τον Μπαρ να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα υλικά της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών παρακολουθήσεων του Τραμπ από το FBI και των συζητήσεων στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την πιθανή αντικατάστασή του. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να έρθουν όλα τα υλικά στο φως.

Απονομή χάριτος

Το κλίμα ευφορίας στον Λευκό Οίκο ήρθε να ενισχυθεί και από τη σύλληψη του Μάικλ Αβενάτι, δικηγόρου από το Λος Αντζελες που είχε αναλάβει την υπόθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, η οποία κατηγόρησε τον Τραμπ ότι προσπάθησε να εξαγοράσει τη σιωπή της για μια περιστασιακή σεξουαλική σχέση τους. Ο Αβενάτι κατηγορείται ότι προσπάθησε να εκβιάσει τη βιομηχανία Nike, ζητώντας 25 εκατομμύρια δολάρια.

Την αλλαγή της ατμόσφαιρας στην Ουάσιγκτον προσπάθησε να εκμεταλλευθεί ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, ο πρώτος συνεργάτης του Τραμπ που φορτώθηκε με κατηγορίες από την έρευνα του Μιούλερ. Με συνέντευξή του στο Reuters, αποκάλυψε ότι ζήτησε την απονομή χάριτος από τον Τραμπ και υποστήριξε ότι εκβιάστηκε από την ομάδα του Μιούλερ να δηλώσει ένοχος, προσθέτοντας ότι «η προεδρία Τραμπ ήταν ο πρωταρχικός στόχος αυτής της παράνοιας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή