Επιμένει ο Ερντογάν: Τζαμί η Αγία Σοφία μετά τις εκλογές (βίντεο)

Επιμένει ο Ερντογάν: Τζαμί η Αγία Σοφία μετά τις εκλογές (βίντεο)

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες αναφορές για την Αγιά Σοφιά προχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν ο οποίος επανέλαβε ότι μετά τις εκλογές, θα την μετατρέψει σε τζαμί.

«Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τί σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο "μουσείο" και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί», είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία του προς τους κατοίκους της Τραπεζούντας.

Μάλιστα, έκανε αναφορά και στο όνομα της Κωνσταντινούπολης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι "Ισλάμ μπολ" (σ.σ άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό».

Να υπενθυμίσουμε ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος είχε απαντήσει σε ερώτηση για την Αγία Σοφία και για το αν μπορεί η είσοδός να είναι δωρεάν. «Γιατί όχι. Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο του από "μουσείο" σε "Τέμενος Αγίας Σοφίας". Όπως οι τουρίστες εισέρχονται χωρίς πληρωμή στο τέμενος Σουλταναχμέτ, όπως και στο Σουλεϊνάνιγιε ή το τέμενος Φατίχ. Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου. Ήδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα. Κι αυτό ήταν βήμα της νοοτροπίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε το βήμα αυτό που έκανε η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή