Κύπρος: 16 χρόνια φυλάκιση στον απαγωγέα των δύο μαθητών

Κύπρος: 16 χρόνια φυλάκιση στον απαγωγέα των δύο μαθητών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κακουργιοδικείο σε κεκλεισμένων των θυρών δίκη, επέβαλε ποινή φυλάκισης 16 χρόνων στον 35χρονο Γιώργος Νικολάου, άλλως «Τζιορτζ», για την υπόθεση απαγωγής δύο μαθητών από δημοτικό σχολείο της Λάρνακας στις 25 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο κατηγορούμενος είχε παραδεχθεί ενοχή στις εξής κατηγορίες: Απαγωγή, αρπαγή προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό, περιαγωγή σε κατάσταση νάρκωσης με σκοπό την διάπραξη κακουργήματος και άδικη απόκρυψη ή περιορισμό απαχθέντος.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το δικαστήριο στην απόφασή του ανέφερε ότι πρόκειται για μια υπόθεση πρωτοφανή για τα κυπριακά χρονικά χωρίς νομολογικό προηγούμενο. Το δικαστήριο έκρινε ότι τα αδικήματα που διέπραξε ο κατηγορούμενος είναι ιδιαιτέρως ειδεχθή αλλά και εξωφρενικά, κυρίως για τον ύπουλο τρόπο που έδρασε εις βάρος δύο ανήλικων. Τα γεγονότα καταδεικνύουν σχεδιασμό και προμελέτη του όλου εγχειρήματος της απαγωγής.

Το δικαστήριο επίσης στην απόφαση του αναφέρει ότι δεν αποδέχτηκε ότι ο 35χρονος έδρασε κάτω από το καθεστώς λήψης κάποιου φαρμάκου. Όλα όσα σκέφτηκε, οργάνωσε και έπραξε, απαιτούσαν καθαρότητα σκέψης, προγραμματισμό αλλά και σύνθεση και αξιολογική ανάλυση διαφόρων στοιχείων και δεδομένων.

Η άμεση κινητοποίηση

Ένα πρωτοφανές περιστατικό εκτυλίχθηκε τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου. Μια πληροφορία που λήφθηκε από την Αστυνομία, έθεσε όλους σε συναγερμό. Αυτή την φορά δεν ήταν μια ληστεία ή μια δολοφονία.

Οι αρμόδιες αρχές έστησαν μια τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό δυο ανήλικων παιδιών που απήχθησαν από δημοτικό σχολείο στη Λάρνακα. Με το άκουσμα της είδησης όλοι σοκαρίστηκαν και σε λίγα λεπτά πλήθος κόσμου έσπευσε στο σχολείο.

Αναστατωμένοι οι γονείς των υπόλοιπων μαθητών έπαιρναν τα παιδιά τους από το σχολείο. Αστυνομική δύναμη και πολιτικοί έφτασαν αμέσως στο σημείο. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και ζητούσε να είναι ενήμερος για τις εξελίξεις.

Επικεφαλής της επιχείρησης για τον εντοπισμό των ανηλίκων τέθηκε ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου. Με συνεχόμενες ανακοινώσεις το γραφείο τύπου της Αστυνομίας απηύθυνε εκκλήσεις για οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό των δυο παιδιών.

Ο τρόπος δράσης του και η σύλληψη

Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες δείχνουν ότι ο 35χρονος είχε προετοιμαστεί ώστε να πετύχει τον στόχο του που δεν ήταν άλλος από την απαγωγή παιδιών. Αρχικά συστήθηκε ως καινούργιος δάσκαλος με ευγενικό τρόπο, ενώ για να καταφέρει να ξεγελάσει τα παιδιά να τον βοηθήσουν στη μεταφορά βιβλίων, είχε δέσει το χέρι του ώστε να φαίνεται ότι είχε κάποιο πρόβλημα.

Ιδιαίτερα ψύχραιμος ήταν όταν άνοιξε την πόρτα στους δύο αστυνομικούς που λάμβαναν μέρος στην επιχείρηση εντοπισμού και του ζήτησαν να διενεργήσουν έλεγχο. Το κομβικό σημείο για να καταλάβουν οι αστυνομικοί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ήταν η κονκάρδα που είδαν εντός του διαμερίσματος που έγραφε «δάσκαλος». Προηγουμένως ο Νικολάου είχε πει στους αστυνομικούς ότι ασχολείται με την κατασκευή ιστοσελίδων και αυτή η αντίφαση του ήταν αρκετή για να κάνει τους αστυνομικούς να δράσουν άμεσα. Ο ένας τον ακινητοποίησε, ενώ ο άλλος εντόπισε τα δύο παιδιά σε άλλο δωμάτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή