Δωρεά σε ακροδεξιά οργάνωση από τον Αυστραλό δράστη

Δωρεά σε ακροδεξιά οργάνωση από τον Αυστραλό δράστη

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Την ύπαρξη οικονομικών σχέσεων μεταξύ του δράστη της επίθεσης στα μουσουλμανικά τεμένη του Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας με 50 νεκρούς και του ακροδεξιού Κινήματος Εθνικής Ταυτότητας της Αυστρίας επιβεβαίωσε, χθες, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους, ο Χανσγέργκ Μπάχερ εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Γκρατς ανέφερε ότι ο Μάρτιν Ζέλνερ, επικεφαλής του Κινήματος Εθνικής Ταυτότητας, που έχει ως αποστολή την προστασία του ευρωπαϊκού πολιτισμού, έλαβε 1.500 ευρώ από δωρητή με το ίδιο όνομα, όπως αυτό του δράστη της σφαγής στο Κράισττσερτς. Η δωρεά παρελήφθη από την ακροδεξιά οργάνωση τους πρώτους μήνες του 2018.

«Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξε οικονομική στήριξη, άρα και οικονομική σχέση μεταξύ του δράστη της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία και του Κινήματος Εθνικής Ταυτότητας στην Αυστρία», είπε χθες ο καγκελάριος Κουρτς.

Ο Ζέλνερ ανέβασε βίντεο στην ιστοσελίδα YouTube, σύμφωνα με το οποίο η οργάνωσή του έλαβε δωρεά από τον Αυστραλό δράστη της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία, ενώ ο Ζέλνερ αναφέρει στο βίντεο ότι η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του, αναζητώντας στοιχεία για ενδεχόμενη σχέση του με τον συλληφθέντα δράστη στο Κράισττσερτς. Στο βίντεο, ο Ζέλνερ αναφέρει: «Δεν είμαι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Δεν έχω καμία σχέση με τον άνθρωπο αυτό, πέρα από τη δωρεά που έλαβα».

Στις δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Γκρατς αποκάλυψε ότι η Δικαιοσύνη έχει διατάξει τη διενέργεια έρευνας για ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις και για σχέσεις μεταξύ του δράστη της σφαγής και του Ζέλνερ. Από τη μεριά του, ο καγκελάριος Κουρτς είπε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο διάλυσης του Κινήματος Εθνικής Ταυτότητας, κάνοντας λόγο για μηδενική ανοχή στον εξτρεμισμό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή