Ουκρανία: Προηγείται ένας κωμικός ενόψει των προεδρικών εκλογών

Ουκρανία: Προηγείται ένας κωμικός ενόψει των προεδρικών εκλογών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα κοιμητήριο στη δυτική Ουκρανία, ένας γκριζομάλλης άνδρας ανάβει κεριά και φιλάει την ταφόπλακα του 35χρονου αδελφού του, Τάρας, ο θάνατος του οποίου, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, τον έκανε να αλλάξει γνώμη σχετικά με το ποιος πρέπει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν αυτή την Κυριακή. Ο Τάρας, ο οποίος ήταν ιατρικός εθελοντής, σκοτώθηκε το 2015 κατά τη διάσωση τραυματισμένων στρατιωτών στο Ντεπάλτσεβε, στη διάρκεια της πενταετούς κυβερνητικής σύρραξης κατά των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία ανταρτών. Σκοτώθηκε για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία, κάτι που αποτελούσε όνειρο για τους παππούδες του στο σοβιετικό καθεστώς. Κι ο σημερινός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, υποστηρίζουν πολλοί Ουκρανοί, φαίνεται πως είναι ο ιδανικός άνδρας για να διατηρήσει το όραμα αυτό στον σωστό δρόμο, παρότι δεν κατάφερε να βάλει τέλος στον πόλεμο, όπως είχε υποσχεθεί.

Μια δεύτερη θητεία

«Το 2014 δεν τον ψήφισα», εξηγεί ο Ιχόρ Κόντσεβιτς, ο αδελφός του σκοτωμένου εθελοντή. «Ωστόσο, τώρα θα το πράξω, επειδή είναι υπέρ της Ουκρανίας και η Ρωσία δεν τον υποστηρίζει». Τέτοιους είδους υποστήριξη σημαίνει ότι ο Ποροσένκο, που δεν τα καταφέρνει καλά στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να περάσει στον δεύτερο εκλογικό γύρο και –γιατί όχι– να κερδίσει και μια δεύτερη θητεία.

Στο επίκεντρο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης βρίσκεται η ηγεσία μιας χώρας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός, της δυτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, πέντε χρόνια μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον φιλορώσο προκάτοχο του Ποροσένκο, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αλλά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Τρεις είναι οι μεγάλοι μονομάχοι αυτής της εκλογικής αναμέτρησης στην Ουκρανία: ο μεγιστάνας των γλυκισμάτων Πέτρο Ποροσένκο, ο κωμικός ηθοποιός Βολοντιμίρ Ζελένσκι και η πρώην πρωθυπουργός της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο. Ο Ποροσένκο έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο Ζελένσκι προηγείται με σημαντική διαφορά χάρη στο φρέσκο πρόσωπό του και το ηχηρό μήνυμά του κατά της διαφθοράς.

Η αλήθεια είναι ότι ο Πέτρο Ποροσένκο κέρδισε μια αποφασιστική νίκη στην εκλογική αναμέτρηση του 2014, αλλά έκτοτε η δημοτικότητά του έχει μειωθεί σημαντικά. Σίγουρα είχε πολλές επιτυχίες, καθώς εξασφάλισε την άδεια μετακίνησης χωρίς βίζα για τους Ουκρανούς πολίτες στην Ε.Ε. Υπήρξαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και η χώρα παρέμεινε στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, κάτι που καθησύχασε τους επενδυτές. Ασκησε πιέσεις για τη δημιουργία μίας ουκρανικής εκκλησίας, ανεξάρτητης από τη Ρωσία, και μια ενδεχόμενη νίκη του θα είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για τη Ρωσία.

Δώδεκα χρόνια νεότερος από τον Ποροσένκο, ο Ζελένσκι κατάφερε να εκμεταλλευτεί την απογοήτευση από την εξέλιξη της Ουκρανίας αλλά και την επιθυμία για νέα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή. Πολλοί ψηφοφόροι, βέβαια, του προσάπτουν ότι δεν διαθέτει πολιτική εμπειρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή