Βρετανία: Η Μέι δεσμεύθηκε να παραιτηθεί

Βρετανία: Η Μέι δεσμεύθηκε να παραιτηθεί

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσφέρθηκε χθες να εγκαταλείψει το αξίωμά της, εφόσον η κοινοβουλευτική ομάδα του Συντηρητικού Κόμματος υπερψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να θέσει τη συμφωνία για τρίτη φορά σε ψηφοφορία αύριο, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι θα το κατορθώσει, με δεδομένη την άρνηση του προέδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου να τεθεί εκ νέου προς ψήφιση το ίδιο κείμενο.

«Δεν γυρίζω στα μπαρ και δεν κουτσομπολεύω. Αλλά έχω ακούσει πολύ καθαρά τις διαθέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας», είπε η Τερέζα Μέι στους βουλευτές της. «Γνωρίζω ότι υπάρχει επιθυμία για νέα προσέγγιση και για νέα ηγεσία στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων και δεν θα σταθώ εμπόδιο σε αυτό. Αλλά χρειάζεται να περάσει η συμφωνία και να προχωρήσουμε στην έξοδο», είπε η Μέι.

Οποια μορφή και αν λάβει η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., η επόμενη φάση είναι το άνοιγμα νέων διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., προκειμένου να καθοριστεί η μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ενωση. Δεν είναι σαφές ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στο τιμόνι των Συντηρητικών, αλλά, σύμφωνα με την πολιτική αναλύτρια του Sky News Μπεθ Ρίγκμπι, το πιθανότερο είναι ότι, όποιος κι αν είναι, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

«Ενας νέος επικεφαλής στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ –όπως έκανε το 2017 η Μέι– μπορεί να συμπεράνει ότι πρέπει να προσφύγει στους ψηφοφόρους για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου να αποφύγει νέα πανωλεθρία στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Μια συντεταγμένη αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία ώστε να γίνουν οι εκλογές με σχέδιο ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για το Συντηρητικό Κόμμα», εκτίμησε η Ρίγκμπι.

Η προϋπόθεση, όμως, αυτών των εξελίξεων, η ψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Πρώτος παράγοντας αβεβαιότητας είναι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο οποίος χθες έσπευσε να κλείσει ένα διαδικαστικό «παραθυράκι» μέσα από το οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει εκ νέου προς ψήφιση την ίδια συμφωνία. Δεύτερος παράγοντας είναι οι ψήφοι του Συντηρητικού Κόμματος, καθώς οι ηχηρές μεταστροφές των τελευταίων ημερών υπέρ της συμφωνίας δεν καλύπτουν όλους τους διαφωνούντες. Την ίδια στιγμή, το βορειοϊρλανδικό DUP, ο κυβερνητικός εταίρος της Τερέζα Μέι, παρέμεινε και χθες αμετακίνητο στην απόρριψη της συμφωνίας ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να την καταψηφίσει.

Η βρετανική Βουλή θα μπορούσε ενδεχομένως να χαράξει διαφορετική πορεία, υιοθετώντας μια άλλη πρόταση, π.χ. ένα πιο ήπιο Brexit – αλλά ούτε και αυτό στάθηκε εφικτό κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς όλες οι τροπολογίες καταψηφίστηκαν. Πάντως, 441 Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναβολής της ημερομηνίας του Brexit, από τις 23.00 της 29ης Μαρτίου στις 22.00 της 22ας Μαΐου ή, αν όχι τότε, στις 22.00 της 12ης Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή