Παιδιά Βέλγων τζιχαντιστών πέθαναν στη Συρία – Επαναπατρισμό ανηλίκων ζητά βελγική ΜΚΟ

Παιδιά Βέλγων τζιχαντιστών πέθαναν στη Συρία – Επαναπατρισμό ανηλίκων ζητά βελγική ΜΚΟ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια βελγική μη κυβερνητική οργάνωση, το Ίδρυμα Child Focus, ζήτησε σήμερα «τον γρήγορο επαναπατρισμό» από τους Δυτικούς των παιδιών των τζιχαντιστών που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση σε καταυλισμούς στην υπό κουρδικό έλεγχο βορειοανατολική Συρία, επικαλούμενη τον θάνατο τριών παιδιών που γεννήθηκαν από Βέλγους γονείς.

Σύμφωνα με αυτή τη ΜΚΟ, η ανθρωπιστική κατάσταση στους καταυλισμούς αυτούς, κυρίως εκείνον του Αλ-Χολ, έχει επιδεινωθεί μετά την πρόσφατη άφιξη πολλών οικογενειών στην Μπαγούζ (ανατολικά), στο τελευταίο καταφύγιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που ανακαταλήφθηκε στις 23 Μαρτίου από την αραβοκουρδική συμμαχία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS).

«Η Child Focus απαιτεί τον γρήγορο επαναπατρισμό των παιδιών που βρίσκονται εκεί, μιλάμε για ορφανά, για παιδιά (…) θύματα γονικών απαγωγών και μιλάμε για παιδιά που έχουν τραυματιστεί» σε μάχες, δήλωσε η γενική διευθύντρια της οργάνωσης Χάιντι Ντε Πάου στο ραδιοφωνικό δίκτυο La Premiere (RTBF).

Η Ντε Πάου, που βρίσκεται σε επαφή με βελγικές οικογένειες, αναφέρθηκε σε δύο νέους θανάτους που συνέβησαν «πρόσφατα» παιδιών «που γεννήθηκαν εκεί», έπειτα έναν πρώτο θάνατο που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2018.

Οι δύο πιο πρόσφατοι θάνατοι, υπογράμμισε, είναι «ενός παιδιού που δεν τρεφόταν επαρκώς και πέθανε εξαιτίας αυτού και ενός άλλου παιδιού που είχε τραυματιστεί και δεν είχε την απαραίτητη ιατρική φροντίδα».

Παιδιά Βέλγων τζιχαντιστών πέθαναν στη Συρία – Επαναπατρισμό ανηλίκων ζητά βελγική ΜΚΟ-1

Η ίδια διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτός ο τελευταίος θάνατος, που επήλθε την περασμένη εβδομάδα, είχε σχέση με τις μάχες στην Μπαγούζ ή στα περίχωρά της. «Ένα παιδί ενάμιση έτους τραυματίστηκε θανάσιμα από αδέσποτη σφαίρα», είπε η Ντε Πάου.

Οι θάνατοι αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές προς το παρόν. Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αντέδρασε αμέσως σε ένα αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχόλια.

Αυτή την ώρα υπάρχουν περίπου 40 παιδιά Βέλγων που έχουν «εντοπιστεί» στους υπό κουρδικό έλεγχο καταυλισμούς Αλ-Χολ, Ροτζ και Αΐν Ίσα, είπε η Πάου στο AFP. Η πλειονότητά τους είναι κάτω των έξι ετών, και τέσσερα δεν έχουν κανέναν γονιό.

Ανάμεσά τους, ένα κοριτσάκι, που βρίσκεται σε έναν από τους καταυλισμούς με τη μητέρα του, χρειάστηκε πρόσφατα να ακρωτηριαστεί από το ένα χέρι.

Η «προτεραιότητα», σύμφωνα με την Πάου πρέπει να είναι η παροχή ιατρικής φροντίδας στα τραυματισμένα παιδιά και η ασφάλεια των ορφανών.

Η Child Focus, ένα ίδρυμα δημόσιας ωφέλειας για εξαφανισμένα παιδιά και παιδιά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ασχολείται με το θέμα αυτό από το 2012, με τις πρώτες αναχωρήσεις για τη Συρία, έπειτα από αίτημα βελγικών οικογενειών παιδιών που έφυγαν εν αγνοία ενός από τους γονείς ή παππούδων.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως κάπου 160 παιδιά και Βέλγοι έφηβοι, που γεννήθηκαν ή πήγαν εκεί από το Βέλγιο, δεν επέστρεψαν ποτέ από την εμπόλεμη ζώνη.

Ανάλογα με τον πληθυσμό του (11 εκατομμύρια κάτοικοι), το Βέλγιο είναι μαζί με τη Γαλλία οι χώρες με τους περισσότερους ξένους τζιχαντιστές μαχητές. Περίπου 400 αναχωρήσεις ενήλικων Βέλγων έχουν καταγραφεί από το 2012. Η πλειονότητα από αυτούς έχει επιστρέψει ή πέθαναν επί του πεδίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή