Νέες διαδηλώσεις στα Τίρανα κατά του Ράμα

Νέες διαδηλώσεις στα Τίρανα κατά του Ράμα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο των Τιράνων προσπάθησαν χθες οπαδοί της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Τους διαδηλωτές απώθησαν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η αστυνομία είχε κάνει χρήση δακρυγόνων και πυροσβεστικών αντλιών για να διαλύσει το πλήθος κατά τη διάρκεια μιας ακόμη απόπειρας εισβολής στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Οι διαδηλωτές, υποστηρικτές του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, ζητούν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ύστερα από τις αποκαλύψεις για κυβερνητική διαφθορά και εκλογικές ατασθαλίες.

Στο μεταξύ, κρούσμα διαφθοράς που εμπλέκει τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, ερευνά η εισαγγελία των Τιράνων, που κάλεσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να καταθέσει ενόρκως την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, το Δημοκρατικό Κόμμα κατέβαλε το 2017 περισσότερα από 600.000 δολάρια σε ρεπουμπλικανό λομπίστα στην Ουάσιγκτον. Μεταξύ των «επιτυχιών» του λομπίστα Νικ Μούζιν φέρεται να ήταν η οργάνωση ολιγόλεπτης συνάντησης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Λουλζίμ Μπάσα στην Ουάσιγκτον, γνωστή ως photo opportunity (φωτογραφική ευκαιρία). Ο Μούζιν φέρεται να κανόνισε επίσης συναντήσεις του Μπάσα με μέλη του Κογκρέσου, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την εικόνα του ηγέτη του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Η εισαγγελία των Τιράνων ανέφερε ότι έλαβε επιστολές από τις αμερικανικές αρχές, που αποδεικνύουν ότι την αμοιβή του Μούζιν πλήρωσε εταιρεία-βιτρίνα, ιδιοκτησίας Ρώσου ολιγάρχη. Οι Αλβανοί δικαστές υποπτεύονται ότι το κόμμα του Μπάσα παραβίασε τον νόμο, αποκρύπτοντας την αμοιβή του Μούζιν. Η επιρροή του Αμερικανού λομπίστα στον Λουλζίμ Μπάσα είχε καταστεί εμφανής, μετά την υιοθέτηση ρητορικής παρόμοιας με αυτήν του προέδρου Τραμπ από τον ηγέτη του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος, όπως το σύνθημα «Ας κάνουμε την Αλβανία μεγάλη ξανά», που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο Μπάσα την προεκλογική περίοδο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2017.

Ο Μπάσα αρνείται ότι παραβίασε τη νομοθεσία της χώρας, ενώ σε επιστολή του προς τις εισαγγελικές αρχές κατήγγειλε τη Δικαιοσύνη για πολιτική δίωξη εναντίον του και για αντίποινα εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Ράμα. Ο Μπάσα υποστηρίζει ότι η εισαγγελία επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να κοινοποιήσει τα στοιχεία της, υπακούοντας στις «διαταγές της κυβέρνησης Ράμα».

Αμερικανοί δημοσιογράφοι, όμως, εντόπισαν την πηγή δωρεάς ύψους 150.000 δολαρίων με αποδέκτη το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπάσα. Το ποσόν αυτό προήλθε από εταιρεία ρωσικών συμφερόντων με έδρα το Μπελίζ της Καραϊβικής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή