Aντιδρούν οι ΗΠΑ στη ρωσική αποστολή στο Καράκας

Aντιδρούν οι ΗΠΑ στη ρωσική αποστολή στο Καράκας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Ομάδα «ειδικών» του ρωσικού στρατού απέστειλε στη Βενεζουέλα η Μόσχα, στο πλαίσιο συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ωστόσο, επέμεινε ότι δεν θα αναλάβουν συγκεκριμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ούτε θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, όπως άφησε να εννοηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Είχε προηγηθεί η έκκληση του Τραμπ αλλά και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, για άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα, την οποία απέρριψε η Ρωσία. «Επηρμένη» χαρακτήρισε τη δήλωση του δεύτερου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, και αναρωτήθηκε ποιο δίκαιο επικαλείται η Ουάσιγκτον για την απαίτησή της: το διεθνές, το αμερικανικό ή κάποιο άλλο, που όλοι αγνοούν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τους στρατιώτες της από τη Βενεζουέλα και είπε πως «όλες οι επιλογές» είναι ανοικτές προκειμένου να συμβεί αυτό. Δύο αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώθηκαν έξω από το Καράκας το Σάββατο (23/3) μεταφέροντας 99 στρατιώτες και 35 τόνους (στρατιωτικού) υλικού, σύμφωνα με ΜΜΕ. Στην πρόσφατη πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, η Ρωσία και η Κίνα υποστήριξαν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες δυτικές χώρες υποστηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Στο μεταξύ, αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση σε πολλές πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καράκας, μετά το δεύτερο κατά σειρά μπλακ άουτ σε ένα μήνα. Ο πρόεδρος Μαδούρο απέδωσε το δεύτερο μπλακ άουτ σε τρομοκρατική επίθεση στον υδροηλεκτρικό σταθμό Γκούρι, που παρέχει ρεύμα στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Προανήγγειλε, μάλιστα, σχέδιο διαχείρισης της κρίσης μέσα στις επόμενες μέρες. Τοπικοί ειδικοί στον τομέα, πάντως, ανέφεραν στο Reuters ότι οι διακοπές οφείλονται στην απουσία επενδύσεων και συντήρησης του δικτύου, καθώς η χώρα καταρρέει κάτω από το βάρος του υπερπληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή