ΚΟΣΜΟΣ

Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης της Τερέζα Μέι

protesters-o
ap_190163587

Με 286 ψήφους υπέρ και 344 κατά η Βουλή των Κοινοτήτων αποφάσισε να απορρίψει για τρίτη φορά  τη δεσμευτική Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. που θέτει τους όρους του διαζυγίου.

Η ηττηθείσα Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι «επιπτώσεις αυτής της απόφασης είναι σοβαρές». «Βαθιά θλιβερό το γεγονός ότι για άλλη μια φορά το παρόν Σώμα δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την αποχώρηση της Ε.Ε. με ομαλό τρόπο (…) Φοβάμαι ότι φτάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας για το Σώμα», πρόσθεσε.

Με την απόρριψη της συμφωνίας που σύναψε η Μέι με την ΕΕ, η Βρετανία έχει μπροστά της την προοπτική μίας πολύ μακρύτερης παράτασης, οι όροι της οποίας θα πρέπει να συμφωνηθούν με την Ευρωπαϊκή Ενωση ή να εγκαταλείψει την Ενωση στις 12 Απριλίου χωρίς συμφωνία.

Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έθεσαν εκ νέου το θέμα της διεξαγωγής γενικών εκλογών.

oi-vretanoi-voyleytes-aperripsan-gia-triti-fora-ti-symfonia-apochorisis-tis-tereza-mei0

Η κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από το κοινοβούλιο να συζητήσει και να ψηφίσει μόνο, και χωριστά από την Πολιτική Διακήρυξη, τη Συμφωνία Αποχώρησης. Η έγκριση της συμφωνίας θα ξεκλείδωνε ενδεχομένως μία παράταση της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 μέχρι τις 22 Μαΐου, αλλά μη εκπληρώνοντας τα κριτήρια που είναι αναγκαία για την επικύρωση της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα αποφύγει μία συντριπτική ήττα διαχωρίζοντας τα δύο στοιχεία που αποτελούν το «πακέτο εξόδου»: τη δεσμευτική Συμφωνία Αποχώρησης που θέτει τους όρους του διαζυγίου και την Πολιτική Διακήρυξη που αφορά τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα δύο έγγραφα που αποτελούν το «πακέτο εξόδου» έχουν απορριφθεί δύο φορές από την Βουλή των Κοινοτήτων σε δύο διαδοχικές «meaningful» ψηφοφορίες. Μάλιστα, η συμφωνία του Brexit απορρίφθηκε για πρώτη φορά στις 15 Ιανουαρίου με πλειοψηφία 230 ψήφων και στις 12 Μαρτίου με 149 ψήφους.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, η συμφωνία δεν μπορεί να επικυρωθεί χωρίς να διασφαλισθεί η έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου και για τα δύο μέρη του «πακέτου εξόδου».

oi-vretanoi-voyleytes-aperripsan-gia-triti-fora-ti-symfonia-apochorisis-tis-tereza-mei2

Τι μέλλει γενέσθαι

Οι βουλευτές θα πάρουν στα χέρια τους την διαδικασία την Δευτέρα, 1 Απριλίου, οπότε και είναι πιθανόν ότι θα ψηφίσουν επί μίας λίστας εναλλακτικών σχεδίων για το Brexit. Από τις ψηφοφορίες αυτές θα εξακριβωθεί εάν υπάρχει πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο για οποιοδήποτε επόμενο βήμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, REUTERS, BBC.