Βενεζουέλα: 15ετής αποκλεισμός Γκουαϊδό από δημόσια αξιώματα

Βενεζουέλα: 15ετής αποκλεισμός Γκουαϊδό από δημόσια αξιώματα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Το πειθαρχικό όργανο που ελέγχει τη συμμόρφωση των βουλευτών με τους νόμους της Βενεζουέλας επέβαλε στον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό αποκλεισμό από τα δημόσια αξιώματα για την επόμενη 15ετία. Ο επικεφαλής του οργάνου, Ελβις Αμορόσο, είπε ότι ο Γκουαϊδό δεν ήταν σε θέση να δικαιολογήσει την προέλευση των κονδυλίων που του επέτρεψαν να πραγματοποιεί συνεχή ταξίδια στις ΗΠΑ και άλλες χώρες του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την ανατροπή του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο και την ανάληψη της εξουσίας στη χώρα από τον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος ήταν πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης που κατήργησε ο Μαδούρο, αντικαθιστώντας τη με συντακτική συνέλευση.

Καθώς οι οικονομικές και πολιτικές πιέσεις προς τη Βενεζουέλα εντείνονται, η πρωτεύουσα της χώρας υποφέρει από διαδοχικές μεγάλες διακοπές ρεύματος. Η κυβέρνηση της χώρας απέδωσε το πρώτο μπλακ άουτ σε κυβερνοεπίθεση, ενώ το δεύτερο σε δολιοφθορά στον μεγάλο υδροηλεκτρικό σταθμό Γκούρι.

Ο Γκουαϊδό αμφισβήτησε τη θεσμική δυνατότητα του Αμορόσο να του επιβάλει τον αποκλεισμό από τα δημόσια αξιώματα, δηλώνοντας ότι το μόνο σώμα που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των βουλευτών είναι το ίδιο το κοινοβούλιο. Επίσης, υποστήριξε ότι οι διακοπές ρεύματος οφείλονται στη χρόνια υποχρηματοδότηση των καίριων υποδομών της χώρας. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας λόγω έλλειψης ρεύματος, ενώ το μπλακ άουτ παρέλυσε και το βασικό τέρμιναλ εξαγωγών πετρελαίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή