ΚΟΣΜΟΣ

Απατεώνες υποδύονταν τον Γάλλο ΥΠΕΞ

apateones-ypodyontan-ton-gallo-ypex-2307715

H ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι «ξελάφρωσαν» ένα επιχειρηματία από οκτώ εκατομμύρια ευρώ, υποδυόμενοι τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, ενώ είχαν οικοδομήσει και ένα πιστό αντίγραφο του γραφείου του.

Οι τρεις Γαλλοϊσραηλινοί κατηγορούνται ότι υποδύθηκαν τον κυβερνητικό υπουργό Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σε ηλεκτρονικές επιστολές και βιντεοκλήσεις, στοχεύοντας να αποσπάσουν χρήματα, που όπως οι ίδιοι έλεγαν, επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν για λύτρα για να απελευθερώσουν ομήρους που κρατούντο από το Ισλαμικό Κράτος. Οι τρεις άνδρες, ηλικίας μεταξύ 37 και 47 ετών, συνελήφθησαν ενώ καλούσαν το θύμα τους σε ένα διαμέρισμα σε προάστιο του Τελ Αβίβ, τον Φεβρουάριο, από την αστυνομία και μέλη της μονάδας διεθνούς εγκλήματος Lahav 433. «Καλούσαν, έστελναν ηλεκτρονικές επιστολές και χρησιμοποιούσαν βιντεοκλήσεις μέσω Skype υποδυόμενοι ότι ήταν ο ίδιος ο υπουργός», δήλωσε αστυνομική πηγή σε Γάλλους δημοσιογράφους.

Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι παρακολουθούν τέτοιου είδους απάτες από το 2015. Η υπόθεση χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο, όταν οι φερόμενοι ως απατεώνες άρχισαν να καλούν επιχειρηματικά στελέχη από το γαλλικό χρηματιστήριο και να τους λένε ότι προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν διακριτικά χρήματα προκειμένου να καταβάλουν τα λύτρα για ομήρους σε Μάλι και Συρία. Οι απατεώνες προσέγγισαν περίπου σαράντα στελέχη, όπως εξάλλου και πολλές πρεσβείες και προξενεία.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι απατεώνες είχαν κατασκευάσει ακριβές αντίγραφο του γραφείου του Λε Ντριάν όπου υπήρχαν τα κατάλληλα έπιπλα, μία σημαία και μία φωτογραφία του Μακρόν στον τοίχο. Επίσης χρησιμοποιούσαν ειδικό στο μακιγιάζ προκειμένου να «μεταμορφώσει» ένα κακοποιό για να μοιάζει στον Λε Ντριάν, ενώ ένας άλλος εμφανιζόταν ως προσωπάρχης του Γάλλου ΥΠΕΞ. Ολα αυτά συνέβαιναν στις βιντεοκλήσεις με εταιρείες ασφαλείας από τις οποίες ζητούσαν επείγουσα οικονομική βοήθεια για τη διάσωση ομήρων του Ισλαμικού Κράτους, την αγορά όπλων και άλλες μυστικές αποστολές.

Αν και οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν απάντησαν στις εκκλήσεις, ένας έπεσε στα δόκανα των κακοποιών και κατέβαλε οκτώ εκατ. ευρώ προτού καταλάβει ότι εξαπατήθηκε. Ειδοποίησε την αστυνομία που ανέλαβε τα περαιτέρω.