Brexit: Η Telegraph καλεί την Μέι να παραιτηθεί

Brexit: Η Telegraph καλεί την Μέι να παραιτηθεί

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τερέζα Μέι πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμα της πρωθυπουργού της Βρετανίας, κρίνει στο κύριο άρθρο της η συντηρητική εφημερίδα The Telegraph.

«Πρέπει τώρα να δει – ή πρέπει να της πουν – ότι μολονότι μπορεί να συναντηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διαπραγματευτεί την παράταση του Brexit, αυτό είναι το τέλος του δρόμου. Πρέπει κατόπιν να αποχωρήσει, για χάρη του Brexit, του κόμματός της και της ίδιας της δημοκρατίας», διατείνεται το άρθρο γνώμης της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας.

Brexit: Η Telegraph καλεί την Μέι να παραιτηθεί-1

Η Telegraph παραδοσιακά απευθύνεται στα στελέχη και στους υποστηρικτές του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τους κοινοβουλευτικούς των Τόρις ότι θα ήταν διατεθειμένη να παραιτηθεί από το αξίωμα της πρωθυπουργού και της αρχηγού του κόμματος εάν η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνησή της με την ΕΕ, που απεναντίας καταψηφίστηκε χθες, για τρίτη φορά.

Απειλές από ακροδεξιούς δέχονται μέλη του κοινοβουλίου

Την ίδια ώρα, Βρετανοί πολιτικοί και στελέχη του προσωπικού του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου γίνονται ολοένα περισσότερο στόχοι προπηλακισμών και απειλών, εν μέσω της οργής μερίδας υποστηρικτών του Brexit διότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν ενέκρινε καμιά συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως χθες Παρασκευή, την ημέρα που αποτελούσε ως πρότινος την προθεσμία για να ολοκληρωθεί το διαζύγιο.

Η βουλευτής του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Χάνα Μπαρντέλ ανέφερε μέσω Twitter ότι χθες Παρασκευή είδε μια «μακάβρια» εικόνα έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου ακουγόταν μια μπάντα να παίζει και καθώς πέρναγε «είδα κάποιον να κάνει τον ναζιστικό χαιρετισμό».

 

 

Απευθυνόμενη στα μέλη του κοινοβουλίου την Πέμπτη, η φιλοευρωπαία βουλευτής Άννα Σούμπρι τόνισε πως έλαβε ένα μήνυμα από μέλη της άνω Βουλής — της Βουλής των Λόρδων — που περιέγραφε με συγκλονιστικό, κατ' αυτήν, τρόπο πως «μια εργαζόμενη και άλλα μέλη του προσωπικού βρέθηκαν αντιμέτωποι με φτυσίματα και προπηλακισμούς καθώς πήγαιναν στη δουλειά τους, προφανώς λόγω της πολιτικής κατάστασης».

Απαντώντας στη Σούμπρι, ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου επισήμανε ότι έχει ενημερωθεί για τουλάχιστον μία καταγγελία περί «απειλητικής ή προσβλητικής συμπεριφοράς» προς μέλη του κοινοβουλίου και στελέχη του προσωπικού του.

Η Άντρεα Λίντσομ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος της Τερέζας Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, σημείωσε πως ο επικεφαλής της ασφάλειας του κοινοβουλίου τη διαβεβαίωσε πως θα λαμβάνονταν «αυξημένα» μέτρα χθες.

Η Σούμπρι, η οποία εναντιώνεται ανοικτά στη συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε η Μέι και αποχώρησε από τους Τόρις τον περασμένο μήνα, είναι ένας από τους πιο συχνούς στόχους προσβλητικών σχολίων και απειλών από δεξιούς και ακροδεξιούς που τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ του Brexit.

Η αστυνομία του Σάουθ Γιόρκσιρ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν 40χρονο άνδρα και μια 33χρονη γυναίκα στην πόλη Σέφιλντ την Τρίτη, διότι υποπτεύεται πως έκαναν μια σειρά «απειλητικών» αναρτήσεων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, εναντίον μελών της Βουλής.

«Διενεργούνται έρευνες» για τη «σειρά απειλητικών μηνυμάτων», συμπλήρωσε.

Η Σούμπρι, ο Ντέιβιντ Λάμι των Εργατικών [αξιωματική αντιπολίτευση] και άλλοι υποστηρικτές της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit ήταν οι στόχοι των απειλών αυτών.

Ο Λάμι ευχαρίστησε την αστυνομία μέσω Twitter.

«Δεν είναι ποτέ αποδεκτό σε μια δημοκρατία να απειλείς βουλευτές ότι θα τους δολοφονήσεις με βαλλίστρα επειδή διαφωνείς με τις απόψεις τους», συμπλήρωσε. Συνόδευσε την ανάρτηση με σύνδεσμο προς τη φωτογραφία η οποία εστάλη στους βουλευτές και εικονίζει το όπλο.

 

 

Ένα απειλητικό μήνυμα που απευθυνόταν στη Σούμπρι προειδοποιούσε: «Θυμήσου τι έπαθε η Τζο Κοξ και πρόσεχε», έγραψε η εφημερίδα The Independent.

Η βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ, που τασσόταν υπέρ της ΕΕ και υπέρ της μετανάστευσης, δολοφονήθηκε το 2016 από οπαδό της θεωρίας περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής, με ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Η Σούμπρι κατηγόρησε την Μέι ότι ενθαρρύνει τις εκδηλώσεις οργής εναντίον των πολιτικών, επειδή την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός δήλωσε απευθυνόμενη στους ψηφοφόρους πως κατανοεί απόλυτα πως «έχετε κουραστεί από τα πολιτικά παιγνίδια» πριν προσθέσει «είμαι μαζί σας. Το κοινοβούλιο έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφύγει το να κάνει μια επιλογή».

Η Σούμπρι κατήγγειλε μέσω Twitter πως η δήλωση αυτή της Μέι ήταν η πιο «ανέντιμη» και «διχαστική» που «έχει κάνει ποτέ πρωθυπουργός».

Δεκάδες κοινοβουλευτικοί ζήτησαν τον Ιανουάριο προστασία από την αστυνομία, μπροστά στο ολοένα πιο άσχημο κλίμα που διαμορφώνεται, εξαιτίας των διαφωνιών για το Brexit.

Ο Μπέρκοου απηύθυνε επιστολή στην επικεφαλής της Μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου Κρέσιντα Ντικ, προτρέποντάς τη να λάβει μέτρα «επειγόντως» προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα «πολλά» συμβάντα «επιθετικής, απειλητικής συμπεριφοράς» και «εκφοβισμών» προς «μέλη του κοινοβουλίου και δημοσιογράφους» έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Κατά τον ίδιο, τουλάχιστον 60 μέλη του κοινοβουλίου απηύθυναν επίσης επιστολές στη Ντικ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή