Πιο κοντά στις εκλογές η Βρετανία μετά την τρίτη ήττα της Μέι

Πιο κοντά στις εκλογές η Βρετανία μετά την τρίτη ήττα της Μέι

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Βρετανία οδεύει όλο και πιο κοντά στις εκλογές μετά την απόρριψη για τρίτη φορά του σχεδίου της Τερέζα Μέι για την έξοδο από την ΕΕ, ψήφος που βαθαίνει την πολιτική κρίση στη χώρα, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Bloomberg.

Μιλώντας μετά το αποτέλεσμα η Τερέζα Μέι κατέφυγε σε μία έμμεση προειδοποίηση ότι μια προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε πλέον να είναι αναγκαία για να αρθεί το αδιέξοδο στη Βουλή, που έχει αποτύχει να υποστηρίξει το σχέδιο εξόδου της ύστερα από μήνες προσπαθειών.

«Φοβάμαι πως φτάνουμε στα όρια τη διαδικασίας σε αυτή τη Βουλή» είπε προς τους βουλευτές της η Μέι ύστερα από τη νέα ήττα του σχεδίου της με 355 ψήφους έναντι 286.

Ένα πρώτο άμεσο αποτέλεσμα ήταν η εξασθένηση της λίρας που διανύει πλέον τον χειρότερο μήνα της από τον περασμένο Οκτώβριο, έναντι του δολαρίου.

Η Μέι δήλωσε ότι η ήττα της στρατηγικής της έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη χώρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι ένα οικονομικά επιζήμιο διαζύγιο  συνιστά πλέον «πιθανό σενάριο».

Μέχρι πρότινος η Μέι υποστήριζε ότι οι εκλογές είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα. Ωστόσο, και ενδεικτικό ίσως της μεταστροφής της τάσης. Ο εκπρόσωπός της χθες δεν έφτασε τόσο μακριά, αρκούμενος να πει ότι πιθανές εθνικές εκλογές δεν θα ήταν προς το βέλτιστο συμφέρον της Βρετανίας.

Κατ ιδίαν πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι εκλογές θα ήταν αναγκαίες ακόμη και εάν η Μέι δεν τις επιθυμεί.

Σενάριο τέταρτης απόπειρας

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το BBC η Τερέζα Μέι και το υπουργικό της συμβούλιο αναζητούν τρόπους να επαναφέρουν το σχέδιό τους για τo Brexit για μία τέταρτη απόπειρα να κερδηθεί η υποστήριξη των βουλευτών.

Τις πιέσεις προς τη Μέι εντείνει δια του κυρίου της άρθρου η Telegraph, η εφημερίδα που θεωρείται ο παραδοσιακός εκφραστής των βρετανών συντηρητικών.

«Πρέπει τώρα να δει -ή πρέπει να της πουν- ότι μολονότι μπορεί να συναντηθεί με την ΕΕ και να διαπραγματευτεί την παράταση του Brexit, αυτό είναι το τέλος του δρόμου. Πρέπει κατόπιν να αποχωρήσει, για χάρη του Brexit, του κόμματός της και της ίδιας της δημοκρατίας», αναφέρει το άρθρο γνώμης της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας.

Την Τετάρτη, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τους κοινοβουλευτικούς των Τόρις ότι θα ήταν διατεθειμένη να παραιτηθεί από το αξίωμα της πρωθυπουργού και της αρχηγού του κόμματος εάν η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνησή της με την ΕΕ την τρίτη φορά.

  

Απειλές

Το χαοτικό σκηνικό συμπληρώνει η δημοσιοποίηση ότι Βρετανοί πολιτικοί και στελέχη του προσωπικού του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου γίνονται ολοένα περισσότερο στόχοι προπηλακισμών και απειλών, εν μέσω της οργής μερίδας υποστηρικτών του Brexit διότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν ενέκρινε καμιά συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως χθες Παρασκευή, την ημέρα που αποτελούσε ως πρότινος την προθεσμία για να ολοκληρωθεί το διαζύγιο.

Η βουλευτής του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Χάνα Μπαρντέλ ανέφερε μέσω Twitter ότι χθες Παρασκευή είδε μια «μακάβρια» εικόνα έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου ακουγόταν μια μπάντα να παίζει και καθώς πέρναγε «είδα κάποιον να κάνει τον ναζιστικό χαιρετισμό».

Απευθυνόμενη στα μέλη του κοινοβουλίου την Πέμπτη, η φιλοευρωπαία βουλεύτρια Άννα Σούμπρι τόνισε πως έλαβε ένα μήνυμα από μέλη της άνω Βουλής — της Βουλής των Λόρδων — που περιέγραφε με συγκλονιστικό, κατ' αυτήν, τρόπο πως «μια εργαζόμενη και άλλα μέλη του προσωπικού βρέθηκαν αντιμέτωποι με φτυσίματα και προπηλακισμούς καθώς πήγαιναν στη δουλειά τους, προφανώς λόγω της πολιτικής κατάστασης».

Απαντώντας στη Σούμπρι, ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου επισήμανε ότι έχει ενημερωθεί για τουλάχιστον μία καταγγελία περί «απειλητικής ή προσβλητικής συμπεριφοράς» προς μέλη του κοινοβουλίου και στελέχη του προσωπικού του.

Η Άντρεα Λίντσομ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος της Τερέζας Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, σημείωσε πως ο επικεφαλής της ασφάλειας του κοινοβουλίου τη διαβεβαίωσε πως θα λαμβάνονταν «αυξημένα» μέτρα χθες.

Η Σούμπρι, η οποία εναντιώνεται ανοικτά στη συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε η Μέι και αποχώρησε από τους Τόρις τον περασμένο μήνα, είναι ένας από τους πιο συχνούς στόχους προσβλητικών σχολίων και απειλών από δεξιούς και ακροδεξιούς που τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ του Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή