Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις εδώ και δύο μέρες στο δυτικό Αφγανιστάν, από τις οποίες καταστράφηκαν σπίτια και πρόχειροι καταυλισμοί που στέγαζαν οικογένειες εκτοπισμένων, δήλωσε αξιωματούχος της αφγανικής κυβέρνησης.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν σε δύο ημέρες τον θάνατο 12 ανθρώπων στην Τζοουζιάν και 2 στην Μπαντγίς, δύο επαρχίες που συνορεύουν με το Τουρκμενιστάν, δήλωσε ο Χασιμπουλάχ Σιρ Χάνι, εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών.

Άλλοι 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Χεράτ και άλλος ένας στην επαρχία Σαρ-ι Πουλ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Από τις πλημμύρες καταστράφηκαν επίσης περισσότερα από 500 σπίτια, ενώ επιδεινώθηκε η ήδη απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που εκτοπίστηκαν στο δυτικό Αφγανιστάν μετά την σοβαρή ξηρασία πέρυσι.

Την ίδια ώρα οι πλημμύρες αυτές που σημειώνονται στις αρχές του Μαρτίου προκαλούν περαιτέρω καταστροφές στις καλλιέργειες και θέτουν και τη φετινή σοδειά σιταριού σε κίνδυνο.

Όταν σταμάτησαν οι δυνατές βροχές τα παιδιά τσαλαβουτούσαν στα λασπόνερα που έφταναν στο ύψος του γονάτου σε ορισμένους καταυλισμούς με σκηνές που έχουν στηθεί για να στεγάσουν τους εκτοπισμένους.

Αξιωματούχοι στην Χεράτ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράν, έλεγαν ότι ο απολογισμός των νεκρών είναι υψηλότερος από αυτόν που υπολογίζουν οι υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης. Ο επικεφαλής της δημόσιας υπηρεσίας υγείας της επαρχίας αυτής Αμπντούλ Χάκιμ Ταμάνα δήλωσε ότι 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 9 τραυματίστηκαν.

Οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει στην επαρχία αυτή εκατοντάδες σπίτια, ορισμένες ιστορικές τοποθεσίες, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, γέφυρες και λεωφόρους, δήλωσε παράλληλα ο Τζιλάνι Φάρχαντ, εκπρόσωπος της Χεράτ.

Η οργάνωση αρωγής World Vision ανακοίνωσε επίσης ότι υπολογίζει σε δεκάδες χιλιάδες τους Αφγανούς που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες αυτές, ενώ ορισμένοι κάτοικοι της Μπαντγίς μιλούν για τη χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια.

Από καταστροφικές πλημμύρες επλήγη τις τελευταίες ημέρες και το Ιράν, όπου ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 30.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT