Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά των «φυσικών συνόρων» Ιρλανδίας – Βόρεια Ιρλανδίας

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά των «φυσικών συνόρων» Ιρλανδίας – Βόρεια Ιρλανδίας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 200-300 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για το Brexit, καθώς φοβούνται ότι η επιστροφή των μεθοριακών ελέγχων θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή, τις θέσεις εργασίας και τον τρόπο ζωής τους.

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργάνωσης Μεθοριακές Κοινότητες κατά του Brexit. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρώην ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς καθώς και η νυν πρόεδρος του κόμματος, Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά των «φυσικών συνόρων» Ιρλανδίας – Βόρεια Ιρλανδίας-1

Ορισμένοι κρατούσαν κίτρινα πλακάτ με το σύνθημα «Όχι σύνορα, όχι φράχτες. Σεβαστείτε την ψήφο Remain» (σ.σ. υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ) ενώ άλλοι, μεταμφιεσμένοι σε τελωνειακούς, είχαν στήσει ένα ψεύτικο φυλάκιο και έκαναν «ελέγχους» στα αυτοκίνητα που περνούσαν από τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Δουβλίνο με το Μπέλφαστ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά των «φυσικών συνόρων» Ιρλανδίας – Βόρεια Ιρλανδίας-2

«Η διαδρομή που ακολουθώ, που σήμερα διαρκεί μία ώρα, θα περιλαμβάνει τρεις μεθοριακές διαβάσεις ανά κατεύθυνση, δηλαδή θα περνάω έξι φορές τα σύνορα ημερησίως. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό δεν θα σημαίνει επιπλέον χρόνο», είπε η Πατρίσια ΜακΤζένιτι, μια επιστήμονας που κατοικεί κοντά στα σύνορα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά των «φυσικών συνόρων» Ιρλανδίας – Βόρεια Ιρλανδίας-3

Η Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ προβλέπει ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένα «δίχτυ ασφαλείας» για να αποφευχθεί η επαναφορά φυσικών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως η Συμφωνία απορρίφθηκε τρεις φορές από τους Βρετανούς βουλευτές. Το μικρό, ενώτικό κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας διαφωνεί κατηγορηματικά με το «δίχτυ ασφαλείας» και δεν επιθυμεί να υπάρχει διαφορετικό καθεστώς για την επαρχία αυτή.

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά των «φυσικών συνόρων» Ιρλανδίας – Βόρεια Ιρλανδίας-4

Μολόνοτι το DUP τάσσεται υπέρ του Brexit, στο δημοψήφισμα του 2016 η πλειοψηφία των Βορειοϊρλανδών τάχθηκε, σε ποσοστό 56%, κατά της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά των «φυσικών συνόρων» Ιρλανδίας – Βόρεια Ιρλανδίας-5

«Ο κόσμος ανησυχεί πολύ, εδώ ψήφισαν υπέρ της παραμονής», εξήγησε ο Τζον Σέρινταν, αγρότης και μέλος των Μεθοριακών Κοινοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT