Ερευνα: Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών

Ερευνα: Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι πολίτες στη Νότια και στην Ανατολική Ευρώπη ανησυχούν περισσότερο για τη μετανάστευση του εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό παρά για την είσοδο μεταναστών στις χώρες τους. Το συμπέρασμα αυτό περιλαμβάνεται σε μεγάλη έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ΕCFR) με θέμα τις προτεραιότητες των Ευρωπαίων πολιτών ενόψει ευρωεκλογών.

Στην Ελλάδα, τα δύο σημαντικότερα ζητήματα για τους ψηφοφόρους είναι η ανεργία και η κατάσταση της οικονομίας. Ευχαριστημένοι με την οικονομία είναι οι ψηφοφόροι μόνο στη Δανία και στη Γερμανία, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες αυτοί που θεωρούν ότι η οικονομία πάει καλά αποτελούν μειοψηφία.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το ινστιτούτο YouGov μεταξύ 50.000 ανθρώπων σε 14 χώρες, καταρρίπτει τον ισχυρισμό των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων ότι οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν δημοψήφισμα γύρω από τη μετανάστευση. «Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη ψήφοι που μπορούν να κερδηθούν με βάση μεγάλα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η υγεία, η στέγη και το βιοτικό επίπεδο», σημείωσε ο διευθυντής του ECFR Μαρκ Λέοναρντ. «Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα κάνουν στρατηγικό σφάλμα αν αποδεχθούν το πλαίσιο που θέτουν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα ότι οι εκλογές αυτές θα κριθούν με γνώμονα τη μετανάστευση».

Σε 13 από τις 14 χώρες, υπάρχουν πλειονότητες υπέρ της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής προστασίας, ακόμη και αν σημειωθούν επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που ανησυχούν περισσότερο για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οι τέσσερις χώρες στις οποίες η εισδοχή μεταναστών χαρακτηρίστηκε κορυφαίο ζήτημα ήταν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία και η Σουηδία. Στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία περισσότερες ανησυχίες προξενεί η «αιμορραγία» εργατικού δυναμικού προς το εξωτερικό παρά η είσοδος μεταναστών.

Μάλιστα, στο υποθετικό ερώτημα αν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών θα όφειλαν να απαγορεύσουν την παραμονή των πολιτών τους στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πλειοψηφία απάντησε θετικά. Παράλληλα, η πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της εισόδου μεταναστών στη χώρα για εργασία σε τομείς στους οποίους υπάρχουν ελλείψεις, αλλά ζητεί και καλύτερη υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων.

Στην Ελλάδα, η διαφθορά αναγνωρίζεται ως μείζον εσωτερικό πολιτικό θέμα από το 78% των ερωτηθέντων, στην Ισπανία από το 74%, στην Ουγγαρία από το 72% και στην Ιταλία από το 70%. Επίσης, το 71% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις κερδίζουν εις βάρος των απλών ανθρώπων. Με το συμπέρασμα αυτό συμφωνούν οι ερωτηθέντες σε όλες τις χώρες πλην Δανίας και Σουηδίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή