«Γενέθλια» με γκρίνιες για το ΝΑΤΟ

«Γενέθλια» με γκρίνιες για το ΝΑΤΟ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχίζει σήμερα στην Ουάσιγκτον η διήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ατλαντικής Συμμαχίας, που γιορτάζει αύριο τη συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυσή της. Οπως σημειώνουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ιδιομορφία των φετινών γενεθλίων είναι ότι ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο Ντόναλντ Τραμπ, συγκαταλέγεται στους αμφισβητίες της αξίας χρήσης του ΝΑΤΟ, επικρίνοντας ισχυρούς Ευρωπαίους συμμάχους του, και πρώτα απ’ όλα την εύρωστη οικονομικά Γερμανία, για ανεπαρκή συμβολή στα βάρη της συμμαχίας.

Χθες το απόγευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Σε μια προσπάθεια εξευμενισμού του Τραμπ, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε κατά την αναχώρησή του από τις Βρυξέλλες ότι περιμένει από τη Γερμανία να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, όπως έχει δεσμευθεί. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας υποστήριξε ότι η χώρα του έχει ήδη αυξήσει σε επαρκή βαθμό τις αμυντικές δαπάνες της. Προσέθεσε, δε, ότι η συστηματική ανακοίνωση του ζητήματος από την Ουάσιγκτον ενισχύει τις τριβές στο εσωτερικό της συμμαχίας, κάτι που εξυπηρετεί μόνον τη Μόσχα.

Η αναχαίτιση της Ρωσίας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αναμένεται να βρεθεί στο κέντρο των διαβουλεύσεων κατά τη διάρκεια της διήμερης υπουργικής συνόδου, όπως δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος. Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να αποφασιστούν είναι η ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ο ίδιος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Ουάσιγκτον, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν καθορίζονται αποκλειστικά από αυτό το ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή