Βρετανία: Πρόσκληση Μέι στον Κόρμπιν για συμφωνία

Βρετανία: Πρόσκληση Μέι στον Κόρμπιν για συμφωνία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές της, ώστε να περάσει ένα πιο «ήπιο» Brexit με τις ψήφους των Εργατικών, ή απόπειρα να μεταθέσει την ευθύνη για την απειλούμενη άτακτη έξοδο στον Τζέρεμι Κόρμπιν; Η νέα στρατηγική που εξήγγειλε χθες το βράδυ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επαναφέρει προς ψήφιση το κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης, αλλά προσφέρει στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα να διαμορφώσει τη συνοδευτική διακήρυξη περί μελλοντικής σχέσης Βρετανίας – Ε.Ε.

«Προσφέρομαι να καθίσω με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο που θα διασφαλίσει την αποχώρησή μας από την Ε.Ε. με συμφωνία», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. «Η καλύτερη λύση είναι μια νέα επέκταση ισχύος του άρθρου 50 – που θα είναι όσο το δυνατόν συντομότερη και θα λήξει όταν ψηφίσουμε τη συμφωνία», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 22 Μαΐου, ώστε να μη μετάσχει η Βρετανία στις ευρωεκλογές. «Με μεγάλη χαρά θα συναντήσω την πρωθυπουργό. Aναγνωρίζουμε ότι έχει κάνει μια κίνηση», δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους Εργατικούς, η Μέι δεσμεύθηκε να καταθέσει ανταγωνιστικές προτάσεις στη Βουλή και να κάνει σεβαστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ολες οι ψηφοφορίες που έχει διενεργήσει έως τώρα η Βουλή για τις διαφορετικές εκδοχές εξόδου, μελλοντικής σχέσης κ.λπ., ήταν μη δεσμευτικές.

Μετά τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ο Νικ Μπόουλς, ο βουλευτής που παραιτήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τους Συντηρητικούς λόγω της αδυναμίας του κόμματος να συμφωνήσει στο συμβιβαστικό σχέδιο «ήπιας» εξόδου που είχε προτείνει, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση. «Καλύτερα αργότερα παρά ποτέ», δήλωσε ο Μπόουλς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι επιμένει στις δηλώσεις του, με βάση τις οποίες το Συντηρητικό Κόμμα «δεν υπάρχει πια», καθώς «ο μετεωρίτης Brexit έχει διαλύσει τα πάντα».

Το ερώτημα είναι αν η διάλυση αυτή θα εκφραστεί με αποχωρήσεις σκληροπυρηνικών από τους Συντηρητικούς. «Το ERG (σκληροπυρηνική πτέρυγα) δεν είδε με καθόλου καλό μάτι τη δήλωση της Μέι», ανέφερε χαρακτηριστικά η Huffington Post. «Ο κόσμος δεν ψήφισε κυβέρνηση συνασπισμού Κόρμπιν – Μέι. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι καθόλου ικανοποιητική», δήλωσε ο οπαδός του σκληρού Brexit, Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Θετικά, αντιθέτως, ήταν τα πρώτα σημάδια από τις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συμφωνεί ότι χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή