ΚΟΣΜΟΣ

Λόρι Λάιτφουτ: Η νέα δήμαρχος του Σικάγο που έγραψε ιστορία

lori-laitfoyt-i-nea-dimarchos-toy-sikago-poy-egrapse-istoria-2308813

Σε μία νίκη χωρίς ιστορικό προηγούμενο, η 56χρονη Λόρι Λάιτφουτ εξελέγη νέα δήμαρχος του Σικάγο, μία πόλη που μαστίζεται από την κοινωνικές ανισότητες και ένοπλη βία.

Για πρώτη φορά, η αμερικανική μεγαλούπολη εξέλεξε για δήμαρχο γυναίκα, Αφροαμερικανή και  δηλωμένη ομοφυλόφιλη.

Στον δήμο του Σικάγου από το 1837 δήμαρχος υπήρξε Αφροαμερικανός μόνο μία φορά και γυναίκα επίσης μόνο μία φορά.

Έτσι, η «πόλη των ανέμων» θα γίνει η μεγαλύτερη των ΗΠΑ με μια μαύρη γυναίκα επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου.

Η Λόρι Λάιτφουτ θα γίνει επίσης η πρώτη δηλωμένη ομοφυλόφιλη που θα αναλάβει την αυτοδιοίκηση στην πόλη των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Η 56χρονη νέα δήμαρχος, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας, κέρδισε με διαφορά την Τόνι Πρέκγουινκλ, Δημοκρατική πολιτικό και Αφροαμερικανή όπως και η ίδια.

Έκανε εκστρατεία με προοδευτικό πρόγραμμα, υποσχόμενη κυρίως να μειώσει τις κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες. Οι νότιες και δυτικές συνοικίες, οι φτωχότερες, όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία μαύροι, απέχει πολύ από το κέντρο της πόλης, όπου κυριαρχεί ο χρηματοοικονομικός τομέα και όπου έχουν υπάρξει διάφορα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης.

Πάνω από 550 ανθρωποκτονίες καταμετρήθηκαν το 2018 στο Σικάγο, δηλαδή περισσότερες απ' όσες στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες μαζί, μολονότι τα δύο τελευταία αστικά κέντρα έχουν πολύ περισσότερους κατοίκους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ