ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Κυβερνητική κρίση απειλεί τον Τριντό

04s4canadaspri

ΟΤΤΑΒΑ. Την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπολτ και την πρώην υφυπουργό Τζέιν Φίλποτ απέπεμψε χθες από το Φιλελεύθερο Κόμμα ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, κλιμακώνοντας την κυβερνητική κρίση.

Αφορμή για τις αποπομπές στάθηκε η αμφισβήτηση της ηγεσίας του κόμματος από μερίδα στελεχών. Η κ. Ουίλσον-Ρέιμπολτ είχε δημοσιοποιήσει ηχογραφημένη συζήτηση που είχε με συνάδελφό της, στην οποία επέκριναν τον πρωθυπουργό Τριντό, ενώ η κ. Φίλποτ είχε δηλώσει δημοσίως τη διαφωνία της με τη διαχείριση της παραίτησης της Ουίλσον-Ρέιμπολτ από την κυβέρνηση. Οι δύο πρώην υπουργοί είχαν διατηρήσει τις κοινοβουλευτικές έδρες τους.

Σε χθεσινό της μήνυμα στο Twitter η κ. Ουίλσον-Ρέιμπολτ επισήμανε ότι η αποπομπή της σημαίνει ότι δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής με το Φιλελεύθερο Κόμμα στις εκλογές του φθινοπώρου. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι κρατάω το κεφάλι μου ψηλά και μπορώ να κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Δεν μετανιώνω για τίποτα. Είπα την αλήθεια, όπως έκανα πάντα», έγραψε η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Συνεργάτες της κ. Ουίλσον-Ρέιμπολτ εκτιμούν ότι η παραιτηθείσα υπουργός αποπέμφθηκε εξαιτίας της άρνησής της τον Ιανουάριο να αποδεχθεί συμβιβασμό με καναδική εταιρεία, η οποία κατηγορήθηκε για δωροδοκία Λίβυων αξιωματούχων. Η συμβιβαστική λύση θα επέτρεπε στον κολοσσό των κατασκευών SNC-Lavalin να αποφύγει τον αποκλεισμό από κάθε ομοσπονδιακό συμβόλαιο για περίοδο δέκα ετών. Η εταιρεία είναι από τους μεγάλους εργοδότες στη χώρα, με 9.000 εργαζομένους στον Καναδά και 50.000 σε όλο τον κόσμο. Το σκάνδαλο της SNC-Lavalin οδήγησε σε παραίτηση τον στενό φίλο του Τριντό και σύμβουλο του πρωθυπουργού, Τζέρι Μπατς. Στην ηχογραφημένη συνομιλία, η Ουίλσον-Ρέιμπολτ εμφανίζεται να αρνείται να υποκύψει στις πιέσεις του πρωθυπουργικού γραφείου.