ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της εισόδου των Βρετανών στην Ε.Ε. χωρίς βίζα τάχθηκε το Ευρωκοινοβούλιο

Υπέρ της εισόδου των Βρετανών στην Ε.Ε. χωρίς βίζα τάχθηκε το Ευρωκοινοβούλιο

Την εξαίρεση των Βρετανών πολιτών από την υποχρέωση θεώρησης (βίζα) για παραμονή μικρής διάρκειας στην ΕΕ, ενέκριναν σήμερα οι ευρωβουλευτές με 502 ψήφους υπέρ έναντι 81 κατά και 29 αποχών.

Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα της αποχώρησης του Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ και, από εκείνο το σημείο και έπειτα, οι Βρετανοί πολίτες δεν θα χρειάζονται βίζα για να παραμείνουν στην ΕΕ για συνολικά 90 ημέρες σε διάστημα 180 ημερών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμπεριληφθεί στη λίστα με περισσότερες από εξήντα τρίτες χώρες και εδάφη των οποίων οι πολίτες δεν χρειάζεται να αιτηθούν βίζα για να εισέλθουν στην ΕΕ για επαγγελματικά ταξίδια, τουρισμό ή για να επισκεφθούν συγγενείς ή φίλους. Δεν συμπεριλαμβάνεται, ωστόσο, το δικαίωμα παραμονής για εργασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, η ΕΕ παραχωρεί την άρση της υποχρέωσης έκδοσης θεώρησης μονομερώς, αλλά στη βάση της αμοιβαιότητας, δηλαδή, με προϋπόθεση οι Ευρωπαίοι πολίτες να αποκτήσουν επίσης δικαίωμα πρόσβασης χωρίς βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους ή τουρισμό, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ.

Αν το ΗΒ θεσπίσει υποχρέωση για βίζα για τους πολίτες έστω και ενός κράτους μέλους, «θα πρέπει να εφαρμοστεί ο μηχανισμός αμοιβαιότητας που προβλέπεται» στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με το κείμενο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην επαναφορά της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για Βρετανούς πολίτες.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, που παρέχει εγγυήσεις για τη μετακίνηση χωρίς βίζα μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ μετά το Brexit, ειδικά σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Το Κοινοβούλιο έδειξε υπευθυνότητα για να αποφευχθεί το χάος, το οποίο θα προξενούσε η θέσπιση ενός καθεστώτος θεωρήσεων για τους Βρετανούς και τους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο εισηγητής της έκθεσης, Σεργκέι Στάνισεφ (Σοσιαλιστές, Βουλγαρία).

Μετά την έγκριση στην Ολομέλεια του ΕΚ, το σχέδιο νόμου θα πρέπει να υιοθετηθεί επίσημα από το Συμβούλιο των Υπουργών. Εν αναμονή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ πριν από τις 12 Απριλίου.

Η άρση της υποχρέωσης θεώρησης θα ισχύσει για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (με την εξαίρεση της Ιρλανδίας, η οποία υπόκειται σε ειδικό καθεστώς) και στην περιοχή Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία). Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σε ισχύ συγκεκριμένους διμερείς κανόνες οι οποίοι επιτρέπουν τις μετακινήσεις χωρίς βίζα μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ