ΚΟΣΜΟΣ

Διαφωνίες ρίχνουν σκιές στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

05natoforeign

Η Ατλαντική Συμμαχία οφείλει να αναπροσαρμοστεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα αναδυόμενων απειλών τον 21ο αιώνα. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη χθεσινή υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον και συνέπεσε με τα εβδομηκοστά γενέθλια του οργανισμού.

«Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τη συμμαχία μας για να αντιμετωπίσουμε αναδυόμενες απειλές… όπως η ρωσική επιθετικότητα, η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, οι διαδικτυακές επιθέσεις, οι απειλές στην ενεργειακή ασφάλεια, ο στρατηγικός ανταγωνισμός της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας 5G και πολλά άλλα θέματα», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την εορταστική ατμόσφαιρα της συνόδου επισκίασαν οι εντεινόμενες διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και στους Ευρωπαίους για σειρά θεμάτων, με πρώτο τα αμερικανικά παράπονα για την υστέρηση των εταίρων τους στο πεδίο των στρατιωτικών δαπανών. Στη χθεσινή παρέμβασή του, ο κ. Πομπέο επέμεινε ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνα και εξέφρασε τη δυσφορία του για τα «τετριμμένα», όπως τα χαρακτήρισε, επιχειρήματα περί απροθυμίας των πολιτών να επικροτήσουν παρόμοιες αποφάσεις. «Κάθε έθνος οφείλει να εξηγήσει στον λαό γιατί είναι αναγκαίες αυτές οι δαπάνες που διατηρούν τη Συμμαχία ισχυρή», τόνισε. Μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο την Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο που επιμένει στο θέμα αυτό, υποστήριξε ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών, έχουν κάνει τα πρώτα βήματα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Συμμαχίας. «Δεν το κάνουμε για να ευχαριστήσουμε τις ΗΠΑ. Το κάνουμε γιατί ζούμε σε έναν απρόβλεπτο και αβέβαιο κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Μεταξύ των θεμάτων που αναμενόταν να συζητηθούν στη σύνοδο περιλαμβάνεται η ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα προς ανάσχεση της Ρωσίας, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η προσάρτηση της Κριμαίας. Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Πομπέο συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και του ζήτησε να μην εγκρίνει η γαλλική κυβέρνηση την επιβολή φόρου στις αμερικανικές πολυεθνικές που κυριαρχούν στο Διαδίκτυο. Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία προσανατολίζονται να επιβάλουν φόρους στους κολοσσούς της ψηφιακής οικονομίας, καθώς η Ε.Ε. απέτυχε να λάβει ανάλογη απόφαση για λογαριασμό των 28 κρατών-μελών.