Ο αντισημιτισμός επέστρεψε στη Δύση

Ο αντισημιτισμός επέστρεψε στη Δύση

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εμφάνισή τους κάνουν πάλι οι μεσαιωνικές προκαταλήψεις εναντίον των Εβραίων, με περιστατικά να καταγράφονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού σημειώνονται σε εποχή ενίσχυσης της οικονομικής αβεβαιότητας, με την έμφαση να στρέφεται στη φυλή και την εθνική ταυτότητα και την πόλωση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς να βαθαίνει, με αφορμή τη διένεξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Αντισημιτική ρητορική υιοθετούν και τα δύο πολιτικά άκρα, μερίδα του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην Ευρώπη, ακόμη και πολιτικά στελέχη των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων. Η σύζευξη αυτή αποτελεί νέο φαινόμενο, όπως και η άτυπη συμμαχία της ισραηλινής κυβέρνησης με ακροδεξιά στοιχεία στην Ευρώπη, που επαινούν το Ισραήλ, προωθώντας ταυτόχρονα αντισημιτικές προκαταλήψεις στις χώρες τους. Παρότι τα ποσοστά αντισημιτισμού δεν έχουν αυξηθεί στη Δυτική Ευρώπη, οι οπαδοί ακραίων μισαλλόδοξων θέσεων έχουν γίνει πιο τολμηροί και έχουν καταστήσει τις αντισημιτικές απόψεις πιο αποδεκτές και επικίνδυνες. Ακροδεξιά κόμματα εμφανίζουν συχνά τους Εβραίους ως απειλή για την εθνική ταυτότητα.

Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν μιλάει για τον Εβραίο δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος ως καθοδηγητή της μουσουλμανικής μετανάστευσης στην Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα στην Πολωνία, ακροδεξιά εφημερίδα τιτλοφόρησε το πρωτοσέλιδό της «Πώς να αναγνωρίσετε έναν Εβραίο», καταδικάζοντας τη σύγχρονη ιστοριογραφία του Ολοκαυτώματος. Στελέχη της Ακρας Αριστεράς, από τη μεριά τους, έχουν ταυτίσει τους Εβραίους με τα δεινά του καπιταλισμού και τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας.

Το φαινόμενο προσωποποιεί ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος έχει επαινέσει το κίνημα των λευκών Αμερικανών εθνικιστών, λέγοντας ότι περιλαμβάνει «κάποιους εξαιρετικούς ανθρώπους», ακόμη και όταν αυτοί διαδηλώνουν με πυρσούς και συνθήματα της Κου Κλουξ Κλαν, χαιρετώντας ναζιστικά και φωνάζοντας «Οι Εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν». Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ δημοσίευσε φωτογραφία της Χίλαρι Κλίντον με άστρο του Δαβίδ και το σήμα του δολαρίου. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος επαίρεται για τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και για τη στήριξη που προσφέρει στην κυβέρνησή του, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν ως τμήμα της χώρας. Την ίδια στιγμή, ερωτήματα έχει προκαλέσει η ρητορική της Δημοκρατικής βουλευτού Ιλχάν Ομάρ, που έχει μιλήσει στο Κογκρέσο για την επιρροή που ασκεί το εβραϊκό λόμπι στην πολιτική των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή